ßßß
Nie wiem, czy wiecie, ale w Walii ptaki ćwierkają... że w Polsce jeszcze tydzień i po truskawkach. Więc smażcie konfitury, zamrażajcie, pieczcie ciasta, róbta po prostu, co się da! Potem już tylko zostaną hiszpańskie, niestety... I nie zapomnijcie wybrać się do lasu po poziomki, u mnie już są zielone :-)Dziś proponuję Wam pyszne drożdżówki z truskawkami. A najlepsze są do nich właśnie takie aromatyczne truskawki z kończącego się pola, takie dopiero mają smak ;-). Polecam wykorzystać je do tych drożdżówek!Składniki na 9 sztuk:2 i 1/4 szklanki mąki pszennej chlebowej3/4 szklanki letniego mleka3 czubate łyżki cukru1 jajko1 żółtko1/4 łyżeczki soli60 g masła roztopionego12 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży suchychDodatkowo:4,5 łyżeczki bułki tartej (niekoniecznie, można pominąć)400 g truskawek1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka lub wody, do posmarowania bułeczekMąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).Po tym czasie ciasto ponownie krótko zagnieść i podzielić na 9 równych części. Uformować okrągłe bułeczki, ułożyć na blaszce (wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia) w sporych odległościach od siebie. Przykryć folią spożywczą/lnianym ręczniczkiem i pozostawić w cieple na 30 minut lub dłużej, do podwojenia objętości.Gdy bułeczki podwoją objętość, dnem szklanki zrobić w każdej wgłębienie, przyciskając szklankę mocno, praktycznie do samej blaszki (ciasto powinno być cienkie w tym miejscu), następnie we wgłębienie nasypać 1/2 łyżeczki bułki tartej, na końcu włożyć truskawki. Bułeczki posmarować jajkiem, posypać hojnie kruszonką.
Piec w temperaturze 190ºC przez około 22 minuty. Wyjąć, wystudzić na kratce.Składniki na kruszonkę:pół szklanki mąki pszennej5 łyżek cukru1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g), pominąć - jeśli używacie cukru z wanilią60 g masła, roztopionegoWszystkie składniki na kruszonkę wyrobić między palcami.Metoda dla maszynistów:Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie w kolejności: płynne, sypkie, na końcu suche drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta ' dough ' (około 1,5 h), po czym wyjąć ciasto, krótko zagnieść i uformować bułeczki. Dalej postępować według powyższego przepisu.Smacznego :-).