Wykonanie
Bomboloni alla crema - włoskie pączki wypełnione crème pâtissière (
waniliowym lub
czekoladowym) lub
konfiturą malinową. Najlepsze spożywane na ciepło z
cappuccino ;-). Bomboloni popularne we Florencji to raczej miniaturki, małe pączusie, porównywane w smaku do francuskich 'beignet' lub niemieckich pączków 'bismarck'. Ciasto jest niezwykle lekkie, puszyste, z cienką skórką i mało chłonące tłuszcz. W oryginale przyozdabiane
budyniem również na wierzchu pączka. Obecnie popularne na całym świecie, a krytycy kulinarni nazwali je najlepszymi pączkami w Nowym Jorku. Po pierwszym gryzie, ciężko się z nimi nie zgodzić...Składniki na około 30 sztuk:275 g
mąki pszennej chlebowej275 g
maki pszennej70 g
cukru100 g
masła, roztopionego125 ml
wody125 ml
mleka3 duże
jajka20 g
drożdży świeżych lub 10 g
drożdży suchychpół łyżeczki
soliskórka otarta z 1
cytryny1 łyżka ekstraktu z
wanilii lub wódki/spirytusu
Mąkę pszenną przesiać, wymieszać z suchymi
drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać pozostałe składniki i wyrobić, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz. Wyrabiać kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Wyrobione ciasto uformować w kulę, włożyć do oprószonej
mąką miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1,5 h).Po tym czasie ciasto wyjąć na oprószony
mąką blat. Rozwałkować na grubość około 1 - 1,3 cm i szklanką o średnicy 7 cm wykrawać pączki. Odkładać je na blaszkę oprószoną
mąką, do podwojenia objętości.Po wyrośnieciu smażyć pączki w
oleju rozgrzanym do temperatury 175ºC, po kilka minut z każdej strony. Po usmażeniu odkładać na bibułkę do odsączenia. Po lekkim przestudzeniu, nadziewać kremem budyniowym.6
żółtek100 g drobnego
cukru40 g
mąki pszennej450 ml
mleka1 łyżeczka pasty z
wanilii lub nasionka z 1
laski waniliiŻółtka i
cukier utrzeć do białości i puszystości. Dodać 50 ml
mleka,
mąkę, pastę z
wanilii i zmiksować.Resztę
mleka zagotować. Na wrzące
mleko wlać masę
żółtkową i gotować, mieszając często, jak
budyń, do zgęstnienia. Gotowy krem przykryć folią spożywczą, w taki sposób, by folia dotykała kremu i wystudzić.Metoda dla maszynistów:Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie do pieczenia według kolejności: płynne, sypkie, na końcu
drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough'. Po tym czasie ciasto wyjąć, lekko zagnieść, i dalej postępować wg przepisu.Smażysz pączki po raz pierwszy? Koniecznie przeczytaj jak zrobić to perfekcyjnie ! Z notki dowiesz się
między innymi jakich błędów nie popełniać, jak prawidłowo nadziewać pączki i jakiego użyć tłuszczu do smażenia.Smacznego :-).
Źródło inspiracji - 'gustoatavola.altervista.org' oraz 'taste.com.au'