ßßß
Bomboloni alla crema - włoskie pączki wypełnione crème pâtissière (waniliowym lub czekoladowym) lub konfiturą malinową. Najlepsze spożywane na ciepło z cappuccino ;-). Bomboloni popularne we Florencji to raczej miniaturki, małe pączusie, porównywane w smaku do francuskich 'beignet' lub niemieckich pączków 'bismarck'. Ciasto jest niezwykle lekkie, puszyste, z cienką skórką i mało chłonące tłuszcz. W oryginale przyozdabiane budyniem również na wierzchu pączka. Obecnie popularne na całym świecie, a krytycy kulinarni nazwali je najlepszymi pączkami w Nowym Jorku. Po pierwszym gryzie, ciężko się z nimi nie zgodzić...Składniki na około 30 sztuk:275 g mąki pszennej chlebowej275 g maki pszennej70 g cukru100 g masła, roztopionego125 ml wody125 ml mleka3 duże jajka20 g drożdży świeżych lub 10 g drożdży suchychpół łyżeczki soliskórka otarta z 1 cytryny1 łyżka ekstraktu z wanilii lub wódki/spirytusuMąkę pszenną przesiać, wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać pozostałe składniki i wyrobić, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz. Wyrabiać kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Wyrobione ciasto uformować w kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1,5 h).Po tym czasie ciasto wyjąć na oprószony mąką blat. Rozwałkować na grubość około 1 - 1,3 cm i szklanką o średnicy 7 cm wykrawać pączki. Odkładać je na blaszkę oprószoną mąką, do podwojenia objętości.Po wyrośnieciu smażyć pączki w oleju rozgrzanym do temperatury 175ºC, po kilka minut z każdej strony. Po usmażeniu odkładać na bibułkę do odsączenia. Po lekkim przestudzeniu, nadziewać kremem budyniowym.6 żółtek100 g drobnego cukru40 g mąki pszennej450 ml mleka1 łyżeczka pasty z wanilii lub nasionka z 1 laski waniliiŻółtka i cukier utrzeć do białości i puszystości. Dodać 50 ml mleka, mąkę, pastę z wanilii i zmiksować.Resztę mleka zagotować. Na wrzące mleko wlać masę żółtkową i gotować, mieszając często, jak budyń, do zgęstnienia. Gotowy krem przykryć folią spożywczą, w taki sposób, by folia dotykała kremu i wystudzić.Metoda dla maszynistów:Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie do pieczenia według kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough'. Po tym czasie ciasto wyjąć, lekko zagnieść, i dalej postępować wg przepisu.Smażysz pączki po raz pierwszy? Koniecznie przeczytaj jak zrobić to perfekcyjnie ! Z notki dowiesz się między innymi jakich błędów nie popełniać, jak prawidłowo nadziewać pączki i jakiego użyć tłuszczu do smażenia.Smacznego :-).

Źródło inspiracji - 'gustoatavola.altervista.org' oraz 'taste.com.au'