Wykonanie
Jakoś nigdy nie pomyślałam, żeby upiec drożdżówki. Sama za bardzo nie lubię tych sklepowych, bo za mało w nich dodatków a za dużo suchego ciasta. Dlatego robiąc te domowe nie żałowałam ani
owoców ani kruszonki. Efekt końcowy - powalający!
A dlaczego je upiekłam?Dzielna Brygada Wojowniczych Pierników z Twierdzy Toruń, wyruszyła do Olsztyna aby pokonać wrogów w najbardziej krwawym pojedynku odbywającym się w świecie Warhammera 40000. Krew, flaki, pot i łzy są nieodzownym elementem tej walki...No dobra, tak naprawdę, banda maniaków rzuca kośćmi,
mierzy coś linijkami i przesuwa swoje figurki po wielkich makietach. Niemniej jednak, aby dzielnym wojownikom nie zabrakło siły do walki, upiekłam dla nich domowe drożdżówki.Przepis autorstwa Dorotuś (klik)Składniki na 9 sztuk:2 i 1/4 szklanki
mąki pszennej3/4 szklanki letniego
mleka3 czubate łyżki
cukru1
jajko1
żółtko1/4 łyżeczki
soli60 g miękkiego lub roztopionego
masła12 g świeżych
drożdży lub 7 g
drożdży suchych4,5 łyżeczki
bułki tartej (niekoniecznie, można pominąć)1
jajko roztrzepane, do posmarowania bułeczek400g
owoców - możemy użyć dowolnych, sezonowych.W moim przypadku były to 2 duże łodygi obranego i pokrojonego
rabarbaru, oraz świeży domowy
dżem z
truskawek (2 garści
truskawek rozgnieść widelcem, przełożyć do garnka o grubym dnie i dodać 2 czubate łyżki
cukru muscovado, smażyć na małym ogniu do uzyskania gęstej konsystencji).Wymieszać
mleko,
cukier,
jajko i
żółtko.Dodać
mąkę wymieszaną z suchymi
drożdżami (ze świeżymi wcześniej zrobić rozczyn),
masło i
sól. Wyrobić gładkie, elastyczne, nie klejące ciasto. Pozostawić w ciepłym miejscu, przykryte, do podwojenia objętości.Po tym czasie ciasto ponownie krótko zagnieść i podzielić na 9 równych części. Uformować w okrągłe bułeczki, ułożyć na blaszce w sporych odległościach od siebie. Przykryć, pozostawić w cieple do podwojenia objętości.Gdy bułeczki się wystarczająco napuszą, dnem szklanki zrobić w każdej wgłębienie, przyciskając szklankę mocno, praktycznie do samej blaszki (ciasto powinno być cienkie w tym miejscu), następnie we wgłębienie nasypać 1/2 łyżeczki
bułki tartej, na końcu włożyć
owoce.Bułeczki posmarować
jajkiem, posypać hojnie kruszonką.Piec w temperaturze 190ºC przez około 22 minuty. Wystudzić na kratce.Składniki na kruszonkę:pół szklanki
mąki pszennej5 łyżek
cukru (użyłam muscovado, dlatego moja kruszonka jest ciemna)1 opakowanie
cukru wanilinowego (16 g), pominąć, jeśli używacie
cukru z
wanilią60 g roztopionego
masłaWszystkie składniki na kruszonkę wyrobić
między palcami.