Wykonanie
Strucla, która w smaku przypomina tradycyjne drożdżówki z
twarożkiem, wzbogacona o nutę
cytrusową. Naprawdę smakuje wspaniale i utrzymuje świeżość do dnia kolejnego. Może być Waszą ulubioną codzienną
struclą do drugiego śniadania lub porannej
kawy, może się również znaleźć na
stole wielkanocnym. Polecam :-)Składniki na 2 duże
strucle:3 szklanki
mąki pszennej chlebowejpół szklanki letniej
maślanki lub
kefiru2 duże
jajka3 czubate łyżki
cukrupół łyżeczki
soli4 łyżki
masła, roztopionego (około 60 g)1 opakowanie
drożdży suchych (7 g) lub 14 g
drożdży świeżychskórka otarta z 1
cytryny i sok z niej wyciśnięty
Mąkę wymieszać z suchymi
drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn), dodać pozostałe składniki i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przełożyć do miski, przykryć lnianym ręczniczkiem, pozostawić do podwojenia objętości (około 90 minut).Nadzienie z
twarogu:500 g
twarogu półtłustego lub tłustego2
żółtka1/2 - 2/3 szklanki
cukru z prawdziwą
wanilią50 g
masła, w temperaturze pokojowejskórka otarta z 2
cytrynskórka kandyzowana z
cytryny, ilość wedle uznania (niekoniecznie)Przygotować nadzienie: wszystkie składniki włożyć do miski, rozgnieść (widelcem lub jak ja - tłuczkiem do
ziemniaków) i wymieszać (nie ma konieczności mielenia
twarożku, dobrze smakuje, jeśli są wyczuwalne grudki).Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić, podzielić na dwie części, każdą z nich rozwałkować na prostokąt o wymiarach 25 x 35 cm, delikatnie podsypując
mąką. Na rozwałkowane ciasto wyłożyć połowę przygotowanego nadzienia, tylko na środku, wzdłuż dluższego
boku. Ciasto zwinąć w roladę, składając na 3 części (pierwszą, dolną częścią ciasta przykrywamy część wysmarowaną nadzieniem, następnie składamy raz jeszcze, zwijając jak roladę; boki podkładamy pod spód).


Gotowe
strucle ułożyć na blaszce (27 x 40 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, oprószyć
mąką, przykryć lnianą ściereczką, pozostawić do ponownego wyrośnięcia (około 30 minut). Pomiędzy
struclami położyć również papier do pieczenia, by się nie zetknęły poczas pieczenia (najlepiej zwinąć go w rolkę). Przed samym pieczeniem
strucle naciąć wzdłuż
ostrym nożem, prawie do samej blaszki (nie przecinając końców
strucli, należy zostawić około 5 cm z każdej strony nie rozcięte), posmarować
jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką
mleka, posypać kruszonką.Piec w temperaturze 190ºC przez około 30 minut, do złotego koloru. Wyjąć z piekarnika, po kilku minutach przełożyć na kratkę, wystudzić.Składniki na kruszonkę:100 g
mąki pszennej50 g
cukru z
wanilią*60 g
masła, roztopionegoWszystkie składniki umieścić w miseczce i rozcierając
między palcami, uformować je w kruszonkę.Metoda dla maszynistów:Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie do
chleba w kolejności: płynne, sypkie, na końcu
drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough' (około 1,5 h), po czym ciasto wyjąć, krótko wyrobić i dalej postępować wg powyższego przepisu.Smacznego :)* jeśli nie posiadacie
cukru z prawdziwą
wanilią, można ją zastąpić 8 g
cukru wanilinowegoUWAGA:
strucle można również upiec w keksówce, by zbyt dużo 'nie rozjechały' się na boki.