Wykonanie

Babeczki na majowe uroczystości komunijne. Pyszne, delikatne ciasto babeczkowe z kawałeczkami
brzoskwiń. Udekorowane
białym lukrem i cukrowymi kwiatami. Szybkie i proste do przygotowania - to tradycyjne ciasto ucierane. Babeczki można upiec i udekorować dzień wcześniej - pod czapą lukru długo utrzymują świeżość a z lukrem nic się nie dzieje przez długi czas w temperaturze pokojowej. Piękna i smaczna ozdoba stołu a także dopełnienie
tortu komunijnego, choć oczywiście wyjątkowo będą prezentować się też na chrzcinach lub uroczystościach weselnych :-).Do wykonania babeczek będą potrzebne białe standardowe papilotki, białe ozdobne nakładki na papilotki (nakładane po upieczeniu i udekorowaniu babeczek) i
cukrowe kwiatki.Składniki na 12 sztuk:125 g
masła150 g drobnego
cukru do wypieków3 duże
jajka90 g
kefiru,
maślanki lub
zsiadłego mleka (ewentualnie
jogurtu naturalnego)200 g
mąki pszennej2 łyżeczki
proszku do pieczeniapół łyżeczki
sody oczyszczonej1 łyżeczka ekstraktu lub pół łyżeczki
aromatu cytrynowego3 duże połówki
brzoskwiń z puszki, pokrojone w kostkęWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę,
proszek do pieczenia i
sodę oczyszczoną przesiać, odłożyć.W misie miksera utrzeć
masło z
cukrem na jasną, puszystą masę. Dodawać
jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu. Dodać odłożone wcześniej suche składniki, ekstrakt
cytrynowy,
kefir lub
maślankę i wymieszać szpatułką do połączenia się składników lub bardzo krótko zmiksować mikserem (tylko do połączenia). Dodać
brzoskwinie, wymieszać.Blachę do muffinów/babeczek wyłożyć białymi papilotkami, ciasta nałożyć do 3/4 ich wysokości.Piec około 25 minut w temperaturze 170ºC (bez termoobiegu) lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić na kratce. Po wystudzeniu
ostrym nożem z piłką ściąć wierzch babeczek, by był całkowicie płaski i równy z papilotką.Składniki na
lukier królewski:45 g
białka (mniej więcej z 1 dużego
jajka)*220 g
cukru pudruW misie miksera umieścić
białko i
cukier puder. Ucierać przez około 10 minut, do gładkości. Nie wolno ubijać zbyt szybko - spowoduje to napowietrzenie
cukru i utworzą się pęcherzyki powietrza, które spowodują pękanie lukru. W gotowym lukrze nie powinno być najmniejszych grudek.Na każdą babeczkę wyłożyć łyżkę lukru, równo rozprowadzić (jeśli lukru będzie zbyt mało - dorobić), udekorować kwiatem, pozostawić do stężenia lukru. Po zastygnięciu umieszczać w ozdobnych nakładkach na papilotki.* Można zakupić
białko pasteryzowane.Smacznego :-).
