Jeszcze jedna propozycja na małe słodkości do koszyczka lub drobny słodki prezent.Wilgotne babeczki, intensywnie czekoladowe (klik) z wesołym żółtym lukrem.Polecam! :)Składniki na 12 sztuk:225 g mąki pszennej2 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka sody oczyszczonej50 g kakao160 g cukru2 jajka300 ml maślanki100 g rozpuszczonego masłaLukier:1 białkoszklanka cukru pudruszczypta kurkumyDodatkowo:3 łyżki roztopionego masła (do wysmarowania foremek)Wykonanie:Masło rozpuszczamy w rondelku. Tymczasem mieszamy ze sobą składniki suche, czyli mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, kakao i cukier. W drugiej misce mieszamy ze sobą składniki mokre: jajka, masło (wystudzone), maślankę. Do składników mokrych dodajemy suche i mieszamy do połączenia.Foremki do babeczek dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem (najlepiej za pomocą pędzelka) i wypełniamy ciastem do 3/4 wysokości.Pieczemy przez 20 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.Po upieczeniu studzimy babeczki w foremkach przez około 10 minut.Lukier.Białko łączymy z cukrem pudrem, dokładnie ucieramy za pomocą drewnianej łyżki. Dodajemy szczyptę kurkumy, mieszamy.Gotowym lukrem polewamy babeczki.Smacznego! :)Chocoholiczka