Wykonanie
Przepis na tą szarlotkę wzięłam z książki "Najlepsze przepisy kuchni polskiej"
Marka Łebkowskiego.Trochę go zmodyfikowałam. :)Na naszym stołach szarlotka się od razu pojawia, gdy ją wyjmę z piekarnika. Dodaję jeszcze do tego gałkę
lodów śmietankowych i jesteśmy w niebie ;).Składniki na ciasto:- 450 g
mąki- 300 g
masła (ja
daję margarynę)- 150 g
cukru pudu (
daję ok 120 g zwykłego
cukru jak nie mam pudru)- 2
żółtka- szczypta
soliMasło pokroić na kawałki, ułożyć na
mące wymieszanej z
cukrem pudrem i
solą. Posiekać
masło nożem, dodać
żółtka. Rozetrzeć ciasto palcami, szybko zagnieść, uformować kulę (można ciasto podzielić na 2 części) i włożyć do lodówki na ok 30 minut. Zazwyczaj ciasto robię z rana i wkładam do zamrażarki. Gdy ciasto mi zamarznie, wyjmuję je i trę na tarce i wkładam na blaszkę. Trochę ciasta zostawiam by przykryć
jabłka.Takie ciasto wkładam do piekarnika na ok 25 minut i pieczę w temperaturze 200 stopni C. Piekę ciasto aż się zarumieni.Gdy spód ciasta się zarumieni wykładam na nie
jabłka ze słoika (na jesień robię sama
przetwory z
jabłek właśnie do szarlotki). Następnie posypuję
jabłka cynamonem oraz
cukrem waniliowym. Na sam koniec trę ciasto, które mi zostało.Takie ciasto wkładam do piekarnika i piekę 30 minut w temperaturze 180 stopni C. Czasem trzeba piec dłużej. Ciasto pieczemy do zarumieniania.Podam Wam przepis na
jabłka wg książki.Składniki:- 1 kg kwaskowatych
jabłek- 100 - 150
cukru rafinowanego- 1 łyżeczka
cynamonu- 50 g
rodzynek- 1 łyżeczka
cukru waniliowegoJabłka obrać, pokroić na kawałki i przesmażyć z
cukrem rafinowanym. Do
jabłek dodać
cynamon,
cukier waniliowy, opłukane i osączone
rodzynki a następnie wszystko mieszamy.Smacznego!!!