Sok z jednej pomarańczy (ok. 1 szklanka)3/4 szkl. oleju4 jaja1 szkl drobno utartej marchewki; 1 szkl grubo utartej marchewki2 szkl mąki2 szkl cukru2 łyżeczki proszku do pieczenia1 kopiata łyżeczka cynamonu (ew. 1.5)1 łyżeczka sodyorzechyUbić białko na pianę. Równocześnie ubijać żółtka, stopniowo dolewając sok z pomarańczy. Następnie zmieszać pianę z żółtkami.Do osobnej misy wsypać mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cynamon, sodę i orzechy, dolać ubite jajka z sokiem. Dodać marchewkę i olej. Wszystko dokładnie wymieszać.Przelać do brytfanny o wymiarach +/- 25x30cm wcześniej natłuszczonej i posypanej grysikiem. Piec w temperaturze 180OC około 1h.Składniki polewy (wystarcza na polanie tylko górnej części placka! Dlatego należy proporcjonalnie zwiększać ilość dodawanych składników w zależności od potrzeb): czubata łyżka kakao, 4 łyżeczki cukru, łyżeczka masła, 4 łyżeczki zimnej wody. Wszystkie składniki połączyć i gotować na bardzo małym ogniu aż do rozpuszczenia cukru. Smarować wystygnięte ciasto.