Wykonanie
SkładnikiCiasto: 1/2 kostki
drożdży, 70 dag
mąki pszennej, szklanka
mleka, 50 g
masła, 2
jajka, 1
żółtko,
sól,
cukierNadzienie: 20 dag
sera białego, 7 ugotowanych średniej wielkości
ziemniaków , 2
cebule (pokrojone w kostkę i usmażone na
maśle), ok 10 listków świeżej
mięty (drobno posiekane),
sól,
pieprzSposób przygotowaniaPołowę
mleka delikatnie podgrzewamy i rozpuszczamy z nim
drożdże, 2 łyżki
mąki i łyżeczkę
cukru.
Masło rozpuszczamy w reszcie
mleka. Gdy rozczyn
drożdżowy podwoi swoja objętość mieszamy go z reszta
mąki,
jajkami,
żółtkiem i
mlekiem z
masłem. Wyrabiamy ciasto aby było gładkie, elastycznie, nie przylegające do reki. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok godzinę - powinno podwoić swoją objętość. Gdy ciasto wyrośnie wykładamy je na blachę, jego brzegi podnosimy do góry i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia jeszcze na ok 20 minut.
Ziemniaki gotujemy, studzimy i albo dokładnie ugniatamy tłuczkiem albo przeciskamy przez praskę. Dodajemy do
ziemniaków resztę składników farszu (
cebulę,
miętę,
ser) i dokładnie mieszamy - przyprawiamy według uznania, jednak farsz najlepiej smakuje tradycyjnie przyprawiony, tylko
solą i
pieprzem. Na środek wyrośniętego ciasta wykładamy farsz - brzegi podnosimy i zawijamy w formie
ramki aby farsz nie dotykał blachy. Całość smarujemy
białkiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury ok 180 stopni i pieczemy 50 minut. Bulwiok ma być ładnie zarumieniony. Podawać z
kefirem i ze skwarkami.