Wykonanie
Ciasto:1 szklanka
cukru1/2 kostki
margaryny4 łyżki ciepłego
mleka1/2 łyżki
amoniaku1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 kg
jabłek1
jajko3 szklanki
mąkiWykonanie:
Jajko ubić z
cukrem do białości i puszystości, dodać roztopioną
margarynę, ciepłe
mleko i
amoniak. Wymieszać i wstawić do lodówka na 2-3 h. Następnie do masy wsypujemy przesianą
mąkę i
proszek do pieczenia i zagniatamy ciasto. ( jest ono kruche ze względu na
amoniak)Ciasto dzielimy na 4 części. Z dwóch pieczemy szarlotkę ( Placek , następnie
jabłka , placek ) , z kolei 2 placki osobno ( ja piekę jeden normalny drugi mniejszy bo to na posypkę ale można upiec oba takie same i ten drugi troszkę skosztować jak za dużo zostanie ). Piekę 25-30 min w tem 160 do złocistego koloru.MASA:2
śmietany 30 % ( 1/2 litra)1 szklanka
cukru pudrucukier waniliowy2 łyżki
żelatyny rozpuszczonej w 1/3 szklanki
wody ( ja używam
żelatyny deserowej z dr oetker )Po wystygnięciu szarlotki rozkładamy na nią 1/2 masy przykrywamy drugim plackiem i pozostałą częścią masy . Ostatni placek który został kruszymy i posypujemy masę.Ciasto nadaje się do spożycia na drugi dzień.