ßßß
Składniki:2 jajka4 łyżki cukru pudru (jeśli nie macie cukru pudru to przy okazji przepisu na tort w kształcie kortu tenisowego opisywałam, jak go zrobić - na dwa sposoby)4 łyżki mąki1 opakowanie cukru waniliowego (ja miałam pół opakowania i wystarczyło)1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1 1/2 łyżki mleka1 nieduże jabłko
W malakserze wymieszać jajka z cukrem pudremDodać mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i mleko - wymieszaćNagrzać piekarnik do 180 stopni CForemki posmarować margarynąPo wymieszaniu wszystkich składników przelewać ciasto do foremek dzieląc je na 8 równych porcji. Pamiętajcie, żeby foremki uzupełnić ciastem tylko do połowy, ponieważ podczas pieczenia ciasto bardzo ładnie i szybko rośnie
Jabłko umyć, obrać i obieraczką do ziemniaków wycinać cienkie, długie plastry. Jeśli będą się łamać podczas obierania to nic nie szkodzi
W środek każdej foremki wykładać plasterki jabłka na ciasto. Nie żałować jabłka. Ja trochę dawałam za mało. Nawet jeśli będzie sie Wam wydawać, że plasterków jest za dużo to dodawajcie tak, żeby wykorzystać wszystkie plasterki. Nie żałujcie!
Piec 20 minutPo upieczeniu wyłączyć piecyk i pozostawić ciasteczka jeszcze na 3-5 minut. Wyjąć, ostudzić...
... i posypać cukrem pudrem
Smacznego! :)Biorę udział w akcjach: