Wykonanie
Składniki na 12 babeczek1 i 1/4 szklanki
mąki1/2 szklanki
oleju3/4 szklanki
cukru2 duże
jajka1/2 szklanki
mleka2 łyżeczki startej
skórki z cytryny1 łyżeczka ekstrakt z
cytryny1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii1 łyżeczka
sody1 /2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 /2 łyżeczki
soliRozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Wypełnić papilotkami formę z 12 muffinkami.W średniej misce wymieszać:
mąkę, proszek,
sodę,
sól. Odstawić. Do drugiej, większej miski wbić
jajka. Miksować 20-30 sekund. Dodać
cukier, miksować kolejne 30 sekund. Dodać
skórkę z cytryny aromaty i
olej. Miksować 30 sekund.Do miski z mokrymi składnikami dodać partiami w 2-3 turach wymieszane suche składniki. Po każdorazowym dodaniu suchych składników dodawać też
mleko. Miksować krótko na niskich obrotach miksera tylko do połączenia składników.Piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 20-25 minut, do suchego patyczka. Po 5 minutach od upieczenia wyjąć z babeczki z foremek, ostudzić na kratce.Lemon
Curd1/2 szklanki świeżo wyciśniętego
soku z cytryny2 łyżeczki otartej
skorki cytrynowej1/2 szklanki
cukru3 duże
jajka¼ kostki (6 łyżek świeżego
masła), pokrojonego na małe kawałeczkiSok, skórkę,
cukier i
jajka wymieszać razem w rondelku lub misce. Dodać kawałeczki
masła i umieścić w kąpieli
wodnej, czyli nad garnkiem z wrzącą
wodą. Podgrzewać często mieszając aż masa zgęstnieje. To może zająć nawet 10 minut (można też robić to bezpośrednio na malutkim ogniu nie dopuszczając do wrzenia).Przelać masę do miseczki, przykryć folia (położyć bezpośrednio na powietrzni, żeby nie utworzył się kożuch i schłodzić w lodowce).Teoretycznie powinno się przetrzeć ciepły
curd przez gęste sitko, żeby był gładziutki. Nie robię tego.Schłodzone muffinki nadziewać lemon
curdem za pomocą szprycy ze specjalną końcówką do nadziewania.Składniki na krem
maślany1/2 szklanka
masła, temperaturze pokojowej2 szklanki
cukru pudru, przesianego2 łyżki
mleka1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii1 łyżeczka ekstraktu z
cytryny12 kropli
żółtego barwnika spożywczegoUtrzeć
masło mikserem. Dodać
wanilię, wymieszać. Dodawać
cukier puder w 2-3 częściach, miksując na wysokich obrotach przez 5 minut. Zmniejszyć obroty miksera na niskie. Dodaj
mleko, ekstrakt z
cytryny, barwnik. Wymieszać. Zwiększyć obroty do średnich i miksować 3-5 minut, aż krem będzie gładki i puszysty.Schłodzić krem w lodówce przez godzinę. Muffinki nadziane lemon
curdem ozdobić kremem za pomocą szprycy z ozdobną końcówką.ekstrakty można zastąpić naturalnymi produktami