Wykonanie
Ten wypiek jest bardzo podobny do „Śmietanowa”, ale różni się rodzajem placków. „Marcinkowe” są bardziej kruche, mniej słodkie i nie pieczemy ich w tym przypadku na sodzie.Składniki:Ciasto kruche:1 kg
mąki250 g
masła½ szklanki
cukru2
jajka2
żółtka1 łyżka
cukru z
wanilią lub
cukru waniliowego1 szklanka gęstej
śmietany 18%1 łyżeczka
proszku do pieczeniaKrem:2 szklanki
śmietany kremówki (30-36%)2 szklanki
śmietany 18%1 szklanka
cukru pudrusok z 1 małej
cytrynyewentualnie fix do
śmietany1 łyżeczka
cukru waniliowegoPrzygotowanie:Składniki ciasta łączymy i zagniatamy gładkie ciasto. Następnie dzielimy je na 10-11 części i wałkujemy na cienkie placki. Pieczemy pojedynczo na złoty kolor w temperaturze ok. 200 stopni.Wszystkie składniki masy ubijamy razem na sztywno.Przekładamy placki dość obficie smarując masą. Wierzch posypujemy tartą
czekoladą , pokruszonymi
herbatnikami lub też wcześniej odłożonym , pokruszonym jednym plackiem. Gotowe ciasto pozostawiamy w temperaturze pokojowej na kilka godzin , aby placki nasiąkły masą , a następnie przenosimy w chłodne miejsce na co najmniej 24 godziny.Smacznego!