Wykonanie
MarcinekSkładnikiCiasto1kg
mąki tortowej4
jajka1 kostka
masła1 szklanka
cukru1 mała
śmietana 18%1 łyżeczka
sody1
cukier waniliowyKrem2 duże
śmietany 18%2 duże
śmietany 30%1 szklanka
cukru pudrusok z 1
cytrynycukier waniliowySposób przygotowaniaKrok 1Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na 26 równych części. Rozwałkować każdą z nich na okrągłe placki i wyciąć z każdego koło przy użyciu tortownicy( dzięki temu placki będą równe). Każdy piec w temperaturze 180' przed kilka minut, aż będzie lekko złoty. Rozwałkowanie placka trwa mniej więcej tyle co upieczenie poprzedniego. Placki pozostawić do ostygnięcia.Krok 2
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno i dodać kwaśną
śmietanę,
sok z cytryny i
cukier. Dokładnie wymieszać.Krok 3Placki przekładać dużą ilością masy, aż ciasto będzie odpowiednio wysokie. Taka ilość składników zwykle wystarcza mi na 2 ciasta. Można odłożyć połowę upieczonych placków i wykorzystać ja np. za tydzień (wtedy przygotowujemy tylko połowę masy).Krok 4Górę ciasta posmarować kremem, włożyć na minimum kilka godzin do lodówki. Przed podaniem wierzch ciasta posypać
kakao.