ßßß Cookit - przepis na Marcinek

Marcinek

nazwa

Wykonanie

Marcinek
Składniki
Ciasto
1kg mąki tortowej
4 jajka
1 kostka masła
1 szklanka cukru
1 mała śmietana 18%
1 łyżeczka sody
1 cukier waniliowy
Krem
2 duże śmietany 18%
2 duże śmietany 30%
1 szklanka cukru pudru
sok z 1 cytryny
cukier waniliowy
Sposób przygotowania
Krok 1
Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na 26 równych części. Rozwałkować każdą z nich na okrągłe placki i wyciąć z każdego koło przy użyciu tortownicy( dzięki temu placki będą równe). Każdy piec w temperaturze 180' przed kilka minut, aż będzie lekko złoty. Rozwałkowanie placka trwa mniej więcej tyle co upieczenie poprzedniego. Placki pozostawić do ostygnięcia.
Krok 2
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno i dodać kwaśną śmietanę, sok z cytryny i cukier. Dokładnie wymieszać.
Krok 3
Placki przekładać dużą ilością masy, aż ciasto będzie odpowiednio wysokie. Taka ilość składników zwykle wystarcza mi na 2 ciasta. Można odłożyć połowę upieczonych placków i wykorzystać ja np. za tydzień (wtedy przygotowujemy tylko połowę masy).
Krok 4
Górę ciasta posmarować kremem, włożyć na minimum kilka godzin do lodówki. Przed podaniem wierzch ciasta posypać kakao.
Źródło:http://coolinarnie.pl/2014/02/12579/marcinek