Wykonanie
SKŁADNIKI:Ciasto jasne:1 szklanka
mąki pszennej1 szklanka
mąki kukurydzianej1 szklanka
cukru trzcinowego2
jaja0,5 szklanki
oleju kokosowego1 łyżeczka proszku dopieczenia0,5 łyżeczki
cynamonu0,25 łyżeczki
kardamonu0,25 łyżeczki
imbiru0,5
laski waniliiCiasto ciemne(
serca):- 2
jajka- 75 drobnego
cukru- 55gram
mąki pszennej- 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia- 2 łyżki naturalnego
kakaoSposób przygotowania:Ciasto ciemne (
serca):
Jajka zmiksuj na puszystą masę, cały czas miksując dodaj stopniowo
cukier i chwilę ucieraj (masa powinna lekko zgęstnieć). Następnie zmniejsz obroty miksera, dodaj
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia i
kakao, wymieszaj. Masę przelej do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (20×20 cm), następnie wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piecz przez około 20 minut. Upieczony
biszkopt wyjmij z piekarnika, lekko przestudź i wyjmij z blaszki. W
biszkopcie wycinaj
serca i układaj jedno przy drugim w keksówce.Ciasto jasne:
Jajka ubij z
cukrem na puszystą masę. Powoli wlewaj
olej, cały czas mieszając. Dodawaj stopniowo
mąkę wymieszaną z proszkiem,
przyprawami i wydrążonymi pestkami z połowy
wanilii. Ciasto delikatnie przelej pomiędzy i na wierzch ułożonych
serc. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piecz przez około 40 minut. Babkę polej rozpuszczoną
gorzką czekoladą.