ßßß Cookit - przepis na Ciasto bananowe z cynamomem i kokosem

Ciasto bananowe z cynamomem i kokosem

nazwa

Wykonanie

Banalnie proste w wykonaniu - a jakie smaczne!
Wiecznie szukam nowych metod utylizacji przejrzałych bananów. Nie cierpię tych mocno dojrzałych, plamisto-żółtych, papkowatych w środku - bleh! Chociaż wiem że są ich zagorzali koneserzy i fanatyczni amatorzy - Pan Mąż do takich należy ;)
Piekłam już kiedyś mocno bananową wersję tego ciasta w polewie czekoladowej (polecam zajrzeć TU).
Tym razem propozycja z dodatkiem kakao i cynamonu oraz wiórkami kokosowymi - bez polewy, banany nadają mu wystarczającej słodyczy . Wiórki kokosowe świetnie się w takie ciasto wpasowywują - uroczo chrzęszczą w zębach :) Następnym razem dodam też garść żurawiny, jej kwaskowaty smak wyśmienicie będzie się tu komponował z posmakiem słodkich bananów .
Składniki na 1 keksówkę - o wymiarach 30x12x8 cm (LxWxH):
2 jajka (całe)
szczypta soli
2/3 szkl. cukru (150g)
1/2 szkl. oleju (100ml)
1 mały cukier wanilinowy (16g)
1 i 1/2 szkl. mąki pszennej (250g)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka ciemnego kakao
1 łyżeczka cynamonu
3 duże dojrzałe banany (lub 4 małe)
1 szkl. wiórek kokosowych (100g)
Banany rozgnieść widelcem na papkę.
Wymieszać oddzielnie w misce składniki sypkie - mąkę, proszek, sodę, kakao, cynamon .
Jaja ubić mikserem ze szczyptą soli. Dodawać stopniowo cukier, cały czas ubijając. Dolać olej i stopniowo dosypywać składniki sypkie, nadal miksując. Na końcu dołożyć rozgniecione banany oraz wiórki kokosowe i krótko zmiksować do połączenia składników.
Masę przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Formę włożyć do nagrzanego piekarnika i piec w 180C ok. 40-45 min. Testem "suchego patyczka" sprawdzać stan upieczenia ciasta.
Ciastu pozwolić trochę ostygnąć jeszcze w formie. Następnie już lekko przestudzone wyjąć z formy razem z papierem do pieczenia i zostawić do zupełnego ostygnięcia na metalowej kratce, aby równomiernie się odparowało.
Z uwagi na na dodatek bananów, ciasto wychodzi dość słodkie, nie wymaga więc dodatkowej polewy na wierzch. Zwierzę domowe z gatunku Pan Mąż i podgatunku Łasuch Cukierniczy, może wymagać dodatkowo dołożenia polewy czekoladowej na wierzch (przepis na idealną polewę TU), ale trzeba zrezygnować wtedy z części cukru dodawanego do środka - 1/2 szkl. zamiast 2/3 szkl .
Źródło:http://grunttoprzepis.blogspot.com/2014/09/ciasto-bananowe-z-cynamomem-i-kokosem.html