Wykonanie
Przepis pochodzi z programu "Kuchnia francuska po prostu" :1 kg
wołowinyszczypta
soliszczypta
pieprzu2 łyżki
oleju (lub inny tłuszcz)Przyprawiamy
mięso i smażymy (nie wszystko na raz! bo się zaparzy) w bardzo wysokim garnku na tłuszczu (nie odrywamy
mięsa od dna naczynia, samo odejdzie, kiedy będzie gotowe), tak długo, by w środku był troszkę surowy (później będzie się dusił w piekarniku). Kiedy
wołowina ściemnieje, wyjąć ją z garnka i odstawić.3
marchewki1
cebula3 ząbki
czosnkuWarzywa posiekać z grubsza (później będą odsączone z
bulionu). W garnku po
mięsie podsmażyć warzywa.1,5 łyżki
mąkiDosypujemy po chwili do warzyw. Smażymy tak przez 2 min.2 gałązki
pietruszki2 gałązki
tymianku3
listki lauroweNajlepiej
zioła związujemy i wrzucamy do garnka (można oczywiście wrzucić je luzem).1 butelka
czerwonego wina-może być najtańsze (ilość
wina zależy od ilości warzyw i
mięsa, lejemy
wina tyle, wy przykryło wszystkie składniki)Wlewamy
wino, a następnie dodajemy przysmażone
mięso.
bulion pn. z
kurczaka -tyle, ile
winaDolewamy
bulion. Kiedy
wywar zacznie perkotać, zakrywamy go pokrywką i wstawiamy do piekarnika na 2 godz. w 325 stopniach.6 dużych plastrów
boczkuKroimy w nieduże paseczki i podsmażamy na patelni. Kiedy
boczek się usmaży, zdejmujemy go z patelni (pozostawiając tłuszcz).2 garści małych
cebulek (można zastąpić 1,5 normalnej
cebuli, ale w tedy trzeba ją pokroić w kostkę)
Cebulki podsmażyć na tłuszczu z
boczku (bardzo delikatnie, aż lekko się zezłocą) i zdjąć z patelni.
pieczarki (ok. 2-3 garści)Oczyścić
grzyby i podsmażyć na patelni po
boczku i cebulkach. Lekko się skurczą. Przyrumienione zdjąć z patelni.Wracamy do garnka z warzywami i
mięsem. Po 2 godzinach w piekarniku wyjmujemy z
bulionu wołowinę i odparowujemy z
bulionu wodę, by stał się sosem. W tym celu
bulion zagotować. Przecedzić
bulion, by pozbyć się warzyw i
ziół. Z powrotem wrzucamy
mięso do garnka i zalewamy sosem. Dodać do niego
pieczarki,
boczek i
cebulki. Wymieszać.Gotowe i smacznego !