Wykonanie
Przepis pochodzi z programu "Jakubiak lokalnie":Pulpeciki:1 , 5 szkl. kaczy gryczanej (lekko rozgotowanej)1
jabłko średnie (zetrzeć na drobnych oczkach na tarce)1
cebula (zetrzeć na małych oczkach na tarce)1 płaska łyżeczka
rozmarynu1 łyżeczka mielonego
imbirupół szklanki
mąki kukurydzianejWymieszać składniki w misce. Do środka każdego pulpecika włożyć 1 małą kuleczkę
mozzarelli (to ta niespodzianka). Gotowe pulpety obtoczyć w
mące kukurydzianej (
mąka dodaje im chrupkości). Smażyć je w głębokim i mocno rozgrzanym
oleju (tak żeby troszkę wystawały znad warstwy tłuszczu) i nie wszystkie na raz, by temperatura nie spadła. One w
sumie mają się gotować w tłuszczu, a nie smażyć.Po wyjęciu i odsączeni z
oleju niczym ich nie przykrywamy, bo wtedy zaparują i staną się miękki. Można je wstawić do piekarnika nagrzanego do 50 stopni na czas przygotowania
sosu grzybowego.Sos:1
cebulaPosiekać w drobną kostkę. Podsmażyć na
maśle.kilka kulek
czarnego pieprzu2
listki lauroweDodać do smażącej się
cebuli.
pieczarki (duużo
pieczarek)Pokroić w plasterki. Do przyrumienionej
cebuli dodać
grzyby. Doprawić
pieprzem i dużą ilością
soli.0,75 szkl.
miodu pitnegoDolać do
cebuli i
pieczarek, gdy te zaczną puszczać
wodę. Chwilę (1-2 min) pogotować, by odparowało trochę
wody.
masłoDodać
masło (wedle uznania), by zagęścić sos.pół łyżeczki (można dodać więcej)
tymiankuDodać do sosu.Podawać pulpety z sosem (najlepiej sos w osobnej miseczce), a jako
sałatka, nadają się liście
botwinki.Smacznego :)