Wykonanie
Gdy nastaje lato, przerzucam się na sałatki,
sałaty,
surowe warzywa. Jem ich zdecydowanie więcej i coraz coś nowego z nich kombinuję. A ostatnio zachwycamy się surowym spaghetti z
cukinii, które jest tak proste i szybkie do przygotowania, że można powtarzać je co chwila w innej wersji. No i
cukinia na surowo jest absolutnie boska! Ten przepis poniżej to wersja wegańska, surowa, najprostsza. Wystarczy kilka prostych narzędzi kuchennych i spora miska, by zrobić coś wspaniałego na lekki lunch. Spróbujcie koniecznie!
Słonecznie, nawet jeśli chłodno, leniwie, bo nareszcie wakacje! I co ja na to poradzę, że od dzieciństwa rok zaczyna się we wrześniu, a kończy w czerwcu? Tak mam i
mieć będę chyba już zawsze. Najpierw własna szkoła,
potem studia,
potem krótka przerwa na życie bez dzieci,
potem znów od września do czerwca. Lubię tak. Nowy rok w styczniu mnie nie rusza, nie wzrusza i nie kręci. Nie ma wówczas nic, na co mogłabym czekać. Ale taki koniec czerwca, wakacje, no bosko, prawda?Posłuchajcie dziś ze mną cudownie wakacyjnego, relaksującego, leniwego tak, jak być powinno "And So It
Goes" Sandry Gazarek, możecie słuchać gdzieś na tarasie, balkonie, albo przy biurku z nogami zadartymi wysoko. Wakacje!Kiedyś na wegańskich warsztatach u Marty
Dymek zachwyciłam się obieraczką do julienne, która pozwala wyczarować szybko i prosto idealnie równe, cudownie długie paseczki z warzyw -
marchewki,
jabłka,
cukinii, czy
ogórka. Świetne rozwiązanie i od tamtej
pory mój ulubiony gadżet, który w te pędy kupiłam na Allegro. Ta konkretnie, która mam to poprzeczna obieraczka do julienne od Victorinox firmy, którą bardzo cenię. Kosztuje poniżej 20zł zatem proszę nie zastanawiajcie się, tylko od razu kupcie, a najlepiej 2 lub 3, dla przyjaciółek w prezencie zanim lato totalnie się rozbucha!
Jeśli już masz obieraczkę, przyrządzenie surowego spaghetti z
cukinii to sama przyjemność. Rach ciach i gotowe. Wystarczy utrzeć w moździerzu lub zmiksować w blenderze fajne pesto i pyszny lunch lub kolacja gotowe. Ostatnio na warsztatach, które prowadziłam w pewnym warszawskim liceum przygotowywaliśmy cztery dania obiadowe - pulled
pork,
curry z
ciecierzycą i
krewetkam i,
młodą kapustę z chorizo i właśnie surowe spaghetti z
cukinii . Miło było słuchać, jak bardzo im smakowało i jakim fajnym okazało się odkryciem.
Surowe spaghetti z
cukinii doprawiam pesto z
rukoli, które przygotowuję z prażonymi
orzechami nerkowca i
pestkami dyni. Osobiście lubię je z ząbkiem
czosnku, ale jeśli zapach
czosnku miałby być niepożądany, to można go spokojnie pominąć. Do spaghetti z
cukinii dodaję kilka łyżek
płatków drożdżowych. Tych
płatków też nauczyła mnie
Marta. Nadają wegańskim potrawom smak umami, taki
serowy, ciekawy, może ciut "
mięsny",
płatki drożdżowe są super!
Surowe spaghetti z
cukinii jest pomysłem na wegański lunch albo kolację, ale będzie też świetną
sałatką- dodatkiem do dań z grilla -
mięsnych,
rybnych albo warzywnych. Od jakiegoś czasu lubię
mieć na przyjęciach grillowych dania dla wegetarian, czy wegan, bo nawet jeśli ktoś weganinem nie jest, warto częściej wybierać potrawy bez
mięsa. Spaghetti z
cukinii rulezz!
Chrupiące, rześkie, pełne smaku, lekkie i kolorowe - typowo letnie danie - surowe spaghetti z
cukinii . Ja lubię je robić z zielonej
cukinii, gdyż mieszam z zielonym pesto, ale z żółtą
cukinią też będzie świetne. Zróbcie je koniecznie tego lata!2 średnie
cukinie1 - 2 łyżki
płatków drożdżowychgarść cherry
pomidorków (żółtych i czerwonych)pesto z
rukoliok 100g świeżej
rukoli50g
orzechów nerkowca30g pestek dyni1 średni ząbek
czosnku*ok 100ml
oliwy extra virginspora szczypta czarnej
soli kala namak **świeżo mielony
czarny pieprzCukinie umyj i osusz, a następnie używając obieraczki do julienne obieraj razem ze skórą na cienkie paseczki do momentu, gdy pokażą się pestki, wówczas obierz w paseczki
cukinię z pozostałych stron - interesuje nas tylko miąższ ze skórką, pestki będą niepotrzebne. Gotowe paseczki julienne przełóż do miski z lodowatą
wodą i odstaw do lodówki na ok 15 minut.Na suchej patelni upraż na złoto
nerkowce i
pestki dyni, przestudź, a następnie zmiksuj w blenderze z
rukolą,
oliwą i
czosnkiem na grudkowatą pastę. Dopraw do smaku
solą kala namak i świeżo mielonym
czarnym pieprzem.Julienne z
cukinii odcedź z
wody na sicie i osusz na papierowym ręczniku lub w wirówce do
sałaty. Dodaj do
cukinii z pesto z
rukoli i posyp
płatkami drożdżowymi. Wymieszaj i dodaj pokrojone na ćwiartki
pomidorki koktajlowe. Podawaj od razu.*
czosnek można pominąć** warto kupić do kuchni kala namak, ale jeśli nie masz tej czarnej
soli, użyj szczypty
soli morskiej