ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 10(z pieczeniem / smażeniem): 180 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegoszynka bez kości 2,5 kilogramówsól 5 łyżek stołowychcukier 1 łyżek stołowychsaletra spożywcza 1 łyżek deserowychkminek 1 łyżek deserowychczosnek granulowany 1 łyżek deserowychgorczyca 1 łyżek deserowychpieprz 5 ziarnaziele angielskie 5 ziarnaliść laurowy 3 sztukmiód 3 łyżek stołowychmusztarda 3 łyżek stołowychwłoszczyzna 1 sztukWykonanie:Przyprawy utłuc i wymieszać z solą. Połowa natrzeć umyte, osuszone mięso i wstawić do lodówki. Drugiego dnia zagotować 2 litry wody z resztą przypraw. gdy ostygnie, wsypać saletrę i zalać mięso tak, by całe było zakryte. Odstawić w temperaturze do 8 stopni na 4 dni. Szynkę codziennie przewracać.Wyjęte z zalewy mięso zostawić na godzinę w temperaturze pokojowej, by obeschło.W dużym garnku ugotować wywar z oczyszczonej włoszczyzny. Sznurkiem wędliniarskim obwiązać szynkę i włożyć do garnka, szynka musi być przykryta wodą. zmniejszyć ogień, woda nie powinna wrzeć i parzyć szynkę 30 minut. Gaz wyłączyć i pozostawić mięso w garnku, pod przykryciem, aż woda wystygnie. Z wywaru wyjąć mięso, osuszyć i natrzeć miodem wymieszanym z musztardą. Piec w piekarniku 2 godziny w 180 stopniach.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z MięsaWielkanocWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: