ßßß
Składniki:szynka bez kości (około 1 kg)pęczek włoszczyzny2 łyżki stołowe powideł śliwkowych1 stołowa łyżka melasy (można zastąpićmiodem)2 łyżeczki musztardy2 liście laurowe3 ziarna ziela angielskiego4 ziarna pieprzusólPrzygotowanie:Włoszczyznę płuczemy, obieramy i gotujemy wraz z szynką i przyprawami (liściem laurowym, zielem angielskim oraz pieprzem) na wolnym ogniu przez około 30 minut. Po tym czasie mięso wyciągamy i osuszamy. Wywar wraz z warzywami wykorzystujemy do przygotowania sosu lub dowolnej zupy.Wierzch szynki nacinamy na krzyż ostrym nożem, nacieramy solą. Przygotowujemy glazurę. Na patelni umieszczamy powidła śliwkowe, miód, musztardę oraz odrobinę wody. Całość dokładnie mieszamy i krótko podgrzewamy, rozsmarowujemy na mięsie za pomocą pędzelka. W przestrzenie po nacięciach wbijamy dość gęsto goździki.Tak przygotowaną szynkę układamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym lub brytfance. Pieczemy bez przykrycia w temperaturze 170 stopni przez około 30-40 minut. Szynka jest gotowa, gdy jej skórka ładnie się zarumieni.Po upieczeniu szynkę podajemy jako danie główne wraz z sosem lub po wystudzeniu jako wędlinę.Smacznego!