ßßß Cookit - przepis na Karczek zapiekany w panierce musztardowej

Karczek zapiekany w panierce musztardowej

nazwa

Wykonanie

Pomysł na smaczny obiad dla całej rodziny. Miękkie mięso w musztardowej chrupiącej panierce zasmakuje każdemu ;) .
Składniki:
· Ładny kawałek karczku
· włoszczyzna
· kilka ziaren pieprzu
· 2 liście laurowe
· kilka ziaren ziela angielskiego
· kilka łyżek bułki tartej
· kilka łyżek musztardy
· kilka łyżek masła klarowanego
· sól
· pieprz
Włoszczyznę zalewamy wodą, doprawiamy solą, dodajemy pieprz, liście laurowe i ziele angielskie. Zagotowujemy. Do gotującego się wywaru wkładamy karczek i gotujemy pod przykryciem na niedużym ogniu do miękkości. Przestudzony Karczek kroimy w plastry. Każdy smarujemy musztardą, obtaczamy w stopionym maśle i obtaczamy w bułce. Układamy na blasze piekarnikowej, zalewamy pozostałym masłem i zapiekamy (temp. 190 stopni), aż powstanie chrupiąca skorupka- ok. 50 minut. Podajemy z pieczonymi ziemniakami i kiszonymi ogórkami. Smacznego!
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2016/02/karczek-zapiekany-w-panierce.html