ßßß

O wyższości pieczonych mięs nad kupnymi wędlinami nikogo chyba nie trzeba przekonywać tym bardziej że może być wykorzystana w dwojaki sposób, jako pieczeń na obiad i jako wędlina, a także można ją przyprawić tak jak lubimy oraz upiec lub ugotować.Składniki1,4kg schabupo 1 łyżeczce ulubionych przypraw u mnie były to sól, pieprz, papryka, czubrica zielona, miód, musztarda z widocznymi ziarenkami, 2 listki laurowe, po 3 ziarenka jałowca i ziela angielskiegorękaw do pieczeniaSchab myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem z przypraw robimy mieszankę i nacieramy nią schab owijamy go szczelnie folią aluminiową i zamykamy w lodówce na co najmniej 24 godz. po tym czasie przekładamy schab do rękawa foliowego nagrzewamy piekarnik do 190 stopni i pieczemy 1 godzinę i 40 minut. Po upieczeniu czekamy aż mięsko całkiem wystygnie.