ßßß


Opis : Bigos z młodej kapusty to lekka letnia potrawa, przynajmniej jest tak w moim wykonaniu. Gotuję go z dodatkiem lepszej jakości kiełbasy oraz piersi z kurczaka, aby zachował lekką postać. Jeśli kogoś przeraża tłusta wersja naszego polskiego bigosu, to taki letni bigos jest czymś, co musi przyrządzić latem.Bigos ogólnie smakuje zupełnie inaczej niż taki tradycyjny, ponieważ jest delikatniejszy i nie dodaję do niego kiszonej kapusty.Szczerze polecam.Pochodzenie : kuchnia polska; przepis własnyIlość : 3-4 porcjeSkładniki :1 główka młodej kapusty (1,200 kg)1 szkl. wody2 liście laurowe3 ziela angielskie2 średnie laski swojskiej kiełbasy (200 g)1 podwójna pierś z kurczaka (200 g)majeraneksłodka papryka w proszkusólpieprz2 łyżki oleju250 g pieczarek1 średnia cebula lub 100 g młodych cebulek400 g świeżych pomidorów lub 1 puszka posiekanych pomidorów1 pęczek kopruPrzygotowanie :Z umytej kapusty oderwać pierwsze liście, jeśli jest taka potrzeba.Poszatkować kapustę.Włożyć ją do garnka.Zalać wodą.Dodać liście laurowe i ziele angielskie.Dusić do średniej miękkości ok. 25-40 min. w zależności od kapusty, od czasu do czasu mieszając (w razie potrzeby podlać wodą, ale dosłownie minimalnie).W między czasie pokroić kiełbasę w ćwiartki.Pokroić piersi z kurczaka w kostkę i doprawić majerankiem, papryką, solą i pieprzem.Rozgrzać 1 łyżkę oleju na patelni.Przesmażyć na nim kiełbasę i dodać kurczaka.Smażyć wszystko do zrumienienia składników.Składniki wraz z tłuszczem odłożyć na inne naczynie.Na tej samej patelni rozgrzać 1. łyżkę oleju.Dodać posiekaną cebulę.Zeszklić.Dodać umyte pieczarki pokrojone w ćwiartki.Przesmażyć ok. 5 min.Gotowe usmażone mięso oraz pieczarki z cebulą dodać do bigosu i dusić już do momentu, kiedy kapusta będzie całkowicie miękka.Pod koniec gotowania dodać pomidory (jeśli używamy świeżych należy je wcześniej posiekać i podgrzać w garnuszku, aby zmiękły i lekko rozpadły się) i posiekany koper.Kapustę dusić do miękkości, pozostawiając ją w małej ilości swych soków.Doprawić solą i pieprzem.