ßßß Cookit - przepis na Zupa szpinakowa z mlekiem kokosowym

Zupa szpinakowa z mlekiem kokosowym

nazwa

Wykonanie

Składniki
4 porcje
1/2 gruszki w syropie imbirowym (z tego przepisu) lub 1/2 świeżej dojrzałej gruszki
500 ml bulionu jarzynowego
250 g szpinaku
1 cebulka szalotka
1/3 pora
1 żółta papryczka chili
1 ząbek czosnku
2 cm kawałek imbiru
1 łyżka oleju kokosowego lub innego roślinnego
400 ml mleka kokosowego
Opcjonalnie:
1 łyżeczka tartej trawy cytrynowej
kilka gałązek kolendry
Przygotowanie
Przygotować gruszki w syropie lub umyć, obrać i pokroić świeżą gruszkę. Przygotować bulion, zagotować. Szpinak umyć i oderwać twarde łodyżki.
Cebulkę obrać i posiekać. Pora umyć i pokroić na paseczki. Papryczkę wypestkować i posiekać. Czosnek i imbir obrać i zetrzeć na drobnej tarce (włókna z imbiru wyrzucić).
W garnku podgrzać olej, wrzucić cebulkę, pora, papryczkę, czosnek, imbir i trawę cytrynową jeśli ją mamy. Mieszając smażyć przez około 5 minut, dodawać po łyżeczce mleka kokosowego gdyby składniki przywierały do dna. Dodać posiekaną gruszkę i smażyć jeszcze przez minutę.
Wlać całe mleko kokosowe (2 łyżki można zostawić do dekoracji) i zagotować, gotować przez 2 minuty. Dodać gorący bulion i po zagotowaniu doprawić świeżo zmielonym pieprzem oraz solą w razie potrzeby. Gotować przez 3 minuty.
Następnie dodać szpinak, zmniejszyć ogień i gotować na minimalnym ogniu przez 2 minuty. Dodać kolendrę jeśli używamy (kilka listków można pozostawić do dekoracji).
Zupę przelać do kielicha stojącego blendera i zmiksować na gładki krem (miksować na najwyższych obrotach przez około 1 minutę). Przelać z powrotem do garnka bezpośrednio przez sitko, pozbywając się niezmiksowanych cząstek. Podgrzać przed podaniem. Można doprawić solą i pieprzem oraz syropem imbirowym z gotowanych gruszek lub cukrem. Porcje zupy udekorować mlekiem kokosowym i posypać kolendrą.
Wskazówki
Jeśli mamy gotową pastę curry (zieloną), możemy użyć jej w przepisie zamiast cebulki, papryczki chili, czosnku i imbiru - to trochę uprości przepis. Pastę curry należy podsmażyć na początku przygotowania dania, dalej postępujemy jak w przepisie.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/szpinak/zupa_szpinakowa_z_mlekiem_kokosowym/przepis.html