Wykonanie
Przepis ten powstał zupełnie przypadkiem – chciałam zrobić coś nietypowego dla B do kanapek do pracy. Na początku zastanawiałam się, czy w ogóle wrzucać ten przepis, bo przy oświetleniu, które mam w kuchni zdjęcia są conajmniej kiepskie, ale po tym jak 2 osoby spróbowały i zachwyciły się tym sosem, uznałam, że jednak pojawi się on na blogu ;)This recipe
came into existence by accident – I wanted to
make something „unusual” for B’s sandwiches to work. I was wondering if I should even post this recipe – because of my
poor lighting in the kitchen photos are pretty bad.. But after 2 people tasted it and said „it’s delicious”, I decided to give it a go ;) So here it is :)Składniki:1 łyżka
oleju1 średnia
cebula2 ząbki
czosnku0,5
chilli bez pestek
mięso kurczaka (dałam dwie piersi i dwa udka bez kości)0,5 puszki
ananasa3 łyżki
syropu z
ananasa1 puszka
mleka kokosowego (400ml)2 łyżeczki Tandoori
masalaok 5 cm kawałek
trawy cytrynowej1 cm
imbiru świeżego na łyżce
oleju podsmaż posiekaną
cebulę,
czosnek i
chillidodaj pokrojonego w kostkę
kurczaka, podsmaż, aż się zrumieniposiekaj
ananasa, dodaj wraz z
syropem do
kurczakagotuj, aż
syrop wyparujewlej na patelnię
mleko kokosowe, dodaj Tandoori
masalatrawę rozgnieć i posiekaj, dodaj na patelnię
imbir posiekaj i równiez dodajgotuj na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając, aż sos zgęstniejepodaj z
ryżem lub, tak jak ja planowałam zrobić zanim B zjadł całość, dodaj do kanapek :)Smacznego! :)…Ingredients:1 tbsp oil1 medium onion2 cloves of garlic0,5
chilli (no seeds)chicken meat (I used 2 breasts and 2 boneless tights)0 , 5 can of pineapple3 tbsp
syrup from canned pineaple1 can of coconut milk (400ml)2 tsp Tandoori
masalaabout 5 cm piece of
lemon grass1 cm fresh gingerfry onion, garlic and
chilli on a tablespoon of oiladd diced chicken meat, fry until lighly brownfinely chop pineapple, add with
syrup to the pancook until
syrup is reducedadd coconut milk and Tandoori
masalasmash
lemon grass and chop finely, add to the panginger also chop finely and add to the pancook on a medium high heat, stiring occasionally, until sauce is thick
serve with rice or, as I wanted to do until B ate all of it, add to sandwiches :)Bon appetit! :)