ßßß Cookit - przepis na Ciasto czekoladowe z jabłkami

Ciasto czekoladowe z jabłkami

nazwa

Wykonanie

Składniki
200 g miękkiego masła
1 szklanka drobnego cukru
3 duże jajka, roztrzepane
150 g deserowej lub gorzkiej czekolady, roztopionej i ostudzonej
280 g mąki
1 łyżeczka sody
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki mleka
60 g rodzynek
1 łyżka rumu
po 1 łyżeczce cynamonu i imbiru w proszku
2 jabłka
oraz:
cukier puder do posypania
bita śmietana do serwowania
Przygotowanie
Piekarnik nagrzać do 180 stopni . Okrągłą formę średnicy 24 - 25 cm wysmarować masłem, może być forma z kominem.
Mikserem utrzeć masło z drobnym cukrem na puszysty krem. Stopniowo dodawać jajka, cały czas dokładnie ubijając.
Do drugiej miski przesiać mąkę, dodać sodę oraz proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać.
Do ubitej masy dodać roztopioną i ostudzoną czekoladę i mleko, delikatnie wymieszać, następnie dodać mieszankę mąki i wszystko zmiksować do połączenia się składników.
Rodzynki wymieszać z rumem, cynamonem i imbirem. Dodać pokrojone, obrane jabłka bez gniazd nasiennych. Połowę masy przełożyć do formy, rozłożyć jabłka z rodzynkami, przykryć drugą połową masy, wyrównać powierzchnię.
Piec przez ok. 40 - 45 minut (do suchego patyczka). Ostudzić i wyłożyć na paterę, posypać cukrem pudrem i podawać np. z bitą śmietaną. Przechowywać w pojemniku, aby ciasto nie traciło wilgotności.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/salatki_jablka/ciasto_czekoladowe_jablka/przepis.html