Wykonanie
Składniki200 g miękkiego
masła1 szklanka drobnego
cukru3 duże
jajka, roztrzepane150 g deserowej lub
gorzkiej czekolady, roztopionej i ostudzonej280 g
mąki1 łyżeczka
sody3/4 łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżki
mleka60 g
rodzynek1 łyżka
rumupo 1 łyżeczce
cynamonu i
imbiru w proszku2
jabłkaoraz:
cukier puder do posypania
bita śmietana do serwowaniaPrzygotowaniePiekarnik nagrzać do 180 stopni . Okrągłą formę średnicy 24 - 25 cm wysmarować
masłem, może być forma z kominem.Mikserem utrzeć
masło z drobnym
cukrem na puszysty krem. Stopniowo dodawać
jajka, cały czas dokładnie ubijając.Do drugiej miski przesiać
mąkę, dodać
sodę oraz
proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać.Do ubitej masy dodać roztopioną i ostudzoną
czekoladę i
mleko, delikatnie wymieszać, następnie dodać mieszankę
mąki i wszystko zmiksować do połączenia się składników.
Rodzynki wymieszać z
rumem,
cynamonem i
imbirem. Dodać pokrojone, obrane
jabłka bez gniazd nasiennych. Połowę masy przełożyć do formy, rozłożyć
jabłka z
rodzynkami, przykryć drugą połową masy, wyrównać powierzchnię.Piec przez ok. 40 - 45 minut (do suchego patyczka). Ostudzić i wyłożyć na paterę, posypać
cukrem pudrem i podawać np. z
bitą śmietaną. Przechowywać w pojemniku, aby ciasto nie traciło wilgotności.