Wykonanie

Zbliża się moja ulubiona
pora roku i mimo że na kalendarzową jesień jeszcze troszkę poczekam, to już podczas chłodniejszych, deszczowych dni mam ochotę na typowo jesienne słodkości z
cynamonem. Tym razem upiekłam muffinki z
jabłkami i
migdałami. Zaznaczę, że w oryginalnym przepisie jest
mowa tylko o 3 czubatych łyżkach
cukru - jak na mój gust, to zdecydowanie za mało, dlatego polecam zwiększyć jego ilość lub, tak jak ja, obficie polać muffinki lukrem. Przepis znalazłam tutaj. Smacznego:)Polecam też moje
cynamonowe bułeczki:)2 szklanki
mąki,2 duże
jabłka,2
jajka,3 czubate łyżki
cukru (zalecam zwiększyć jego ilość nawet do 6),łyżeczka
proszku do pieczenia,łyżeczka
sody,3 łyżeczki
cynamonu,3/4 szklanki
mleka,1/2 kostki
masła,100-150 g
płatków migdałowychlukier: kilka czubatych łyżek
cukru pudru plus kilka łyżek wrzątku
Masło rozpuścić, ostudzić.
Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Przesiać i wymieszać
mąkę, proszek,
sodę i
cynamon. Dodać
cukier, połączyć. W drugiej misce wymieszać
jajka,
mleko i ostudzone
masło. Połączyć zawartość obu misek, szybko wymieszać, dodać
jabłka i
migdały, połączyć. Ciasto nakładać do natłuszczonych foremek (do 3/4 wysokości), posypać
migdałami, piec w 200 stopniach ok. 20-25 minut. Upieczone muffinki można oblać lukrem.