ßßß Cookit - przepis na Ciasto jogurtowe z karmelizowanym rabarbarem

Ciasto jogurtowe z karmelizowanym rabarbarem

nazwa

Wykonanie

Składniki
Rabarbar:
3 łodygi rabarbaru
5 łyżek cukru
2 łyżeczki pasty waniliowej lub ziarenka z 1 laski wanilii, ewentualnie 1 łyżka cukru wanilinowego
opcjonalnie:
1 łyżka miodu i 1 łyżeczka skórki startej z pomarańczy
Ciasto:
2 duże jaja
1 szklanka cukru
1 - 2 łyżki cukru wanilinowego
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
50 g roztopionego masła (ewentualnie oleju)
1 szklanka jogurtu greckiego (lub naturalnego lub śmietany)
Przygotowanie
Rabarbar:
Rabarbar pokroić na 1,5 cm kawałki. W garnku podgrzać cukier. Gdy będzie już gorący i brązowy, włożyć rabarbar i smażyć przez 3 minuty, dodać wanilię, skórkę pomarańczową i miód jeśli używamy, zamieszać i smażyć jeszcze przez około minutę (rabarbar ma nieco zmięknąć i pokryć się gęstym syropem).
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Rabarbar wyłożyć na dno szczelnej tortownicy o średnicy 24 cm lub innej formy żaroodpornej.
Ciasto:
Jajka wbić do dużej miski, dodać cukier i cukier wanilinowy, ubić na puszystą masę (około 7 minut).
Dodać jogurt, roztopione masło oraz mąkę przesianą razem z proszkiem do pieczenia. Składniki krótko zmiksować do połączenia się składników w jednolitą masę.
Masę wyłożyć łyżką na rabarbar, delikatnie rozsmarować. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 30 minut, do czasu aż ciasto urośnie, a wierzch lekko się zrumieni.
Wyjąć z piekarnika, zdjąć obręcz i wyłożyć ciasto do góry dnem na paterę. Można posypać cukrem pudrem z cukru trzcinowego z dodatkiem cynamonu.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/rabarbar/ciasto_jogurtowe_z_rabarbarem/przepis.html