Wykonanie
Składniki
Rabarbar:3 łodygi
rabarbaru5 łyżek
cukru2 łyżeczki pasty waniliowej lub ziarenka z 1
laski wanilii, ewentualnie 1 łyżka
cukru wanilinowegoopcjonalnie:1 łyżka
miodu i 1 łyżeczka skórki startej z
pomarańczyCiasto:2 duże
jaja1 szklanka
cukru1 - 2 łyżki
cukru wanilinowego2 szklanki
mąki pszennej2 łyżeczki
proszku do pieczenia50 g roztopionego
masła (ewentualnie
oleju)1 szklanka
jogurtu greckiego (lub naturalnego lub
śmietany)Przygotowanie
Rabarbar:
Rabarbar pokroić na 1,5 cm kawałki. W garnku podgrzać
cukier. Gdy będzie już gorący i brązowy, włożyć
rabarbar i smażyć przez 3 minuty, dodać
wanilię,
skórkę pomarańczową i
miód jeśli używamy, zamieszać i smażyć jeszcze przez około minutę (
rabarbar ma nieco zmięknąć i pokryć się gęstym
syropem).Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (góra i dół bez termoobiegu).
Rabarbar wyłożyć na dno szczelnej tortownicy o średnicy 24 cm lub innej formy żaroodpornej.Ciasto:
Jajka wbić do dużej miski, dodać
cukier i
cukier wanilinowy, ubić na puszystą masę (około 7 minut).Dodać
jogurt, roztopione
masło oraz
mąkę przesianą razem z
proszkiem do pieczenia. Składniki krótko zmiksować do połączenia się składników w jednolitą masę.Masę wyłożyć łyżką na
rabarbar, delikatnie rozsmarować. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 30 minut, do czasu aż ciasto urośnie, a wierzch lekko się zrumieni.Wyjąć z piekarnika, zdjąć obręcz i wyłożyć ciasto do góry dnem na paterę. Można posypać
cukrem pudrem z
cukru trzcinowego z dodatkiem
cynamonu.

