Wykonanie
Pamiętam, że jako dziecko bardzo lubiłam
rabarbar, maczałam go w cukrze i wcinałam na surowo.
Potem mi to lubienie przeszło na dłuższy czas i
rabarbar był blee.No a teraz, teraz znowu go lubię! I to nic, że mój
rabarbar nie rośnie różowy.

(Źródło .)2 duże
jaja1 szklanka
cukru1 - 2 łyżki
cukru wanilinowego2 szklanki
mąki pszennej2 łyżeczki
proszku do pieczenia50 g roztopionego
masła (ewentualnie
oleju)1 szklanka
jogurtu greckiego (lub
śmietany)4 łodygi
rabarbaru5 łyżek
cukru2 łyżeczki pasty waniliowej lub ziarenka z 1
laski wanilii, ewentualnie 1 łyżka
cukru wanilinowegoRabarbar pokroić na 1,5 cm kawałki. Do garnka wsypać
cukier i podgrzać go. Gdy
cukier będzie gorący włożyć
rabarbar i smażyć go przez 3 minuty, dodać
wanilię,
skórkę pomarańczową i
miód jeśli używamy, zamieszać i smażyć jeszcze przez około minutę (
rabarbar ma nieco zmięknąć i pokryć się gęstym
syropem).Piekarnik nagrzać do 180 stopni C(grzałki górna i dolna bez termoobiegu). Na dno szczelnej tortownicy o średnicy 24 cm lub innej formy żaroodpornej wyłożyć
rabarbar.
Jajka wbić do dużej miski, dodać
cukier i
cukier wanilinowy, ubić na puszystą masę (około 7 minut). Dodać
jogurt, roztopione
masło oraz
mąkę (przesiać ją wcześniej razem z
proszkiem do pieczenia i wymieszać). Składniki krótko zmiksować do połączenia się składników w jednolitą masę.Masę wyłożyć łyżką na
rabarbar, delikatnie rozsmarować ciasto wyrównując powierzchnię. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 30 minut, do czasu aż ciasto urośnie, a wierzch lekko się zrumieni. Pod tortownicę można położyć papier do pieczenia zabezpieczający przed ewentualnym wypłynięciem
soków z ciasta.Wyjąć ciasto z piekarnika, zdjąć obręcz i wyłożyć je do góry nogami na paterę