Wykonanie

Pomiędzy godzinami spędzonymi z przyjaciółmi i rodzinną czas spędzam w kuchni. Gotuję i piekę dla moich
bliskich. Muszę przecież dbać o nich i ich brzuszki. Wiem, że obiecałam przepis na sernik. Ale, on pojawi się za kilka dni. Teraz wstawiam przepis na szybki placek z
rabarbarem. Szybki ponieważ nawet
białek nie musimy ubijać. Straszna gapa ze mnie. A to było tak, że miałam dwa kubeczki. W jednym
białka, a w drugim rozpuszczone
masło z olejem. I pomyliły mi się. I chciałam ubić
masło, a
białka wcześniej zmiksowałam z resztą ciasta, myśląc, że to właśnie tłuszcz.... Ale ciasto wyszło! Bardzo pięknie urosło. Szczególnie smakowało mojej mamie, która już domaga się następnego. Tylko musimy poczekać na
rabarbar bo poważnie uszczupliłam nasze ogródkowe zapasy.

5
jajek3 szklani
mąki pszennej1
budyń waniliowy300ml kwaśnej
śmietany50g rozpuszczonego
masła + 50ml
oleju3 łyżeczki
proszku do pieczenia1 szkl
cukru500g obranego
rabarbaru2 łyżki
miodu1 łyżka
cukruMąkę mieszamy z
budyniem i proszkiem i przez sitko przesiewamy. Dodajemy
cukier,
śmietanę, tłuszcz,
jajka i miksujemy 5minut na wysokich obrotach.Obrany
rabarbar kroimy i mieszamy z
miodem. Odstawiamy na kwadrans i po tym czasie odlewamy zbędny sok.Na blaszkę wlewamy ciasto. Wierzch posypujemy
rabarbarem i łyżką
cukru.Smacznego