Wykonanie
Za oknami piękne słońce, o 20 niebo jeszcze kolorowe, a prognoza pogody przepowiada +15 na kolejne dni. Niezaprzeczalnie można stwierdzić, że mamy wiosnę. Świat robi się zielony, a kucharze, kucharki i inni wielbiciele kuchni mają coraz większe
pole do popisu.Pokrzywa, pomijając jej zalety zdrowotne, w dzieciństwie była największą zmorą, ale kto by pomyślał, że można z niej zrobić coś uwielbianego przez wielu. Czas na muffinki z pokrzywą!
Składniki:2
jajka1/2 szklanki
oleju1 szklanka
cukrułyżeczka
cukru wanilinowego1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia1 szklanka
mąki pszennejszklanka liści
młodych pokrzywLiście dokładnie opłukać
wodą i osuszyć na ręczniku papierowym, następnie wymieszać z
olejem i zblendować.
Jajka ubić z
cukrem na puszystą masę, następnie, nie przerywając miksowania, dodać pastę pokrzywową oraz przesianą
mąkę z
proszkiem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni C ok. 30 minut.
Na taką wiosnę czekałam!