ßßß Cookit - przepis na Słodko-kwaśne racuchy z rabarbarem - rabarbarowy debiut kulinarny

Słodko-kwaśne racuchy z rabarbarem - rabarbarowy debiut kulinarny

nazwa

Wykonanie

To danie jest moim rabarbarowym debiutem kulinarnym:) Nigdy nic nie robiłam z rabarbaru i miałam ogromną ochotę spróbować jak smakuje.
Przepis na ciasto wzięłam z Harmonii smaku, natomiast rabarbar to mój pomysł.
Składniki:
2 jajka
350 ml jogurtu greckiego
4 łyżki cukru +
3 łyżeczki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 szklanki mąki pszennej
2 łyżki oleju roślinnego
2 łodygi rabarbaru
Rabarbar pokroić na 1 cm plasterki
Wlać ok. 1,5 cm wody do garnka, wsypać 3 łyżeczki cukru, dodać pokrojony rabarbar i zagotować. Na małym ogniu gotować ok. 5 minut (nie dłużej) - odstawić do przestygnięcia
Do malaksera wbić jajka, dodać jogurt grecki i zmiksować
Następnie dodać cukier, proszek do pieczenia, olej i mąkę - z miksować na gładką masę
Rozgrzać patelnię (nie ma potrzeby wlewania oleju ponieważ został dodany do ciasta) i nakładać masę formując placuszki
Na środek każdego racucha kłaść po łyżeczce ugotowanego rabarbaru
Piec z każdej strony do momentu aż uznamy, że ciasto nie jest surowe
Podawać posypane cukrem pudrem
Smacznego :)
Źródło:http://szczesliwakuchnia.blogspot.com/2013/06/sodko-kwasne-racuchy-z-rabarbarem.html