To danie jest moim rabarbarowym debiutem kulinarnym:) Nigdy nic nie robiłam z rabarbaru i miałam ogromną ochotę spróbować jak smakuje.Przepis na ciasto wzięłam z Harmonii smaku, natomiast rabarbar to mój pomysł.Składniki:2 jajka350 ml jogurtu greckiego4 łyżki cukru +3 łyżeczki cukru2 łyżeczki proszku do pieczenia1,5 szklanki mąki pszennej2 łyżki oleju roślinnego2 łodygi rabarbaruRabarbar pokroić na 1 cm plasterkiWlać ok. 1,5 cm wody do garnka, wsypać 3 łyżeczki cukru, dodać pokrojony rabarbar i zagotować. Na małym ogniu gotować ok. 5 minut (nie dłużej) - odstawić do przestygnięciaDo malaksera wbić jajka, dodać jogurt grecki i zmiksowaćNastępnie dodać cukier, proszek do pieczenia, olej i mąkę - z miksować na gładką masęRozgrzać patelnię (nie ma potrzeby wlewania oleju ponieważ został dodany do ciasta) i nakładać masę formując placuszkiNa środek każdego racucha kłaść po łyżeczce ugotowanego rabarbaruPiec z każdej strony do momentu aż uznamy, że ciasto nie jest surowePodawać posypane cukrem pudremSmacznego :)