Wykonanie
Składniki200 g
orzechów laskowych, przepołowionych100 g
orzechów włoskich, grubo posiekanych50 g
migdałów, sparzonych i obranych ze skórki oraz grubo pokrojonych200 g
rodzynek100 g suszonych
śliwek, pokrojonych200 g
suszonych moreli, pokrojonych140 g kandyzowanych
wiśniCiasto (spoiwo)100 g
mąki1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżeczki
mieszanki przypraw do pierników175 g brązowego ciemnego
cukru3
jajka1 łyżeczka ekstraktu z
waniliicukier puder do posypaniaPrzygotowaniePiekarnik nagrzać do 150 stopni. Podłużną formę o pojemności 1 , 5 litra* wyłożyć papierem do pieczenia.W dużej misce wymieszać
orzechy,
migdały,
rodzynki,
suszone owoce i kandyzowane
wiśnie.
Mąkę przesiać razem z
proszkiem do pieczenia i
przyprawą piernikową, wymieszać z
brązowym cukrem a następnie z
orzechami i
bakaliami.
Jajka ubić z
wanilią, następnie delikatnie i dokładnie połączyć z suchymi składnikami.Przełożyć do przygotowanej formy, wyrównać wierzch. Piec przez 90 -105 minut, następnie studzić w formie przez 15 minut. Wyjąć z formy, ułożyć do góry dnem na kratce, zdjąć papier do pieczenia i całkowicie ostudzić. Posypać
cukrem pudrem. Kroić
ostrym nożem lub nożem do
serów, najlepiej po całkowitym ostudzeniu i zastygnięciu ciasta.* mała, standardowa forma keksowa ma wymiary około: 23 cm (długość) x 10 cm (szerokość) x 6 cm (wysokość). Ma pojemność około 1 , 5 - 2 litry.