Wykonanie
Tradycyjnie jeśli wypieki to u mnie dzieją się w weekend, jak jest spokojnie, nie trzeba spieszyć się nigdzie, nie ma poddenerwowania pracą i nie przenosi się złych fluidów na ciasto :p No i przede wszystkim jest czas, aby z
Panem Mężem zasiąść do śniadania i porannej
kawy - a taki keks do
kawy bardzo miło się pałaszuje !Dodatkowo dziś premiera nowej deski - upolowanej na pchlim targu z bajecznymi ludkami holenderskimi (post o upolowanych gadżetach na Pchlim targu ) !



Szybki keks (porcja podwójna na dwie blaszki keksowe):4 szklanki
mąki tortowej250 gram
margaryny8
jajek1 szklanka
cukru3 łyżeczki
proszku do pieczeniasok z ½
cytryny2 łyżki
oliwy1,5 szklanki
rodzynek1/2 szklanki suszonych
śliwek1/2 szklanki
suszonych moreli1/2 szklanki
orzechów włoskich posiekanych(można dodać mieszankę keksową lub
skórkę pomarańczową- ale u mnie akurat wyszły owe składniki)
Rodzynki zalewamy wrzątkiem, w miseczce, dzięki temu będą bardziej wilgotne
potem obtaczamy w
mące (aby nam nie opadły na spód ciasta).
Margarynę roztapiamy w rondelku, następnie miksujemy z
cukrem. Stopniowo na przemian przesiewamy do miski
mąkę i 1
jajko, trochę
mąki, jedno
jajko mąkę, mieszamy mikserem itd.
Potem dodajemy
proszek do pieczenia,
oliwę i
sok z cytryny. Mieszamy mikserem. Do ciasta wrzucamy
bakalie, mieszamy już łyżką nie mikserem. wlewamy do dwóch blaszek keksowych. Na środku ciasta nożem robimy rowek i pieczemy ok. 40-45 min w temp 170 -180 stopni. Dobrze upieczony keks powinien
mieć pękniecie na środku!