Wykonanie
Wspaniałe ciasto na święta, pachnące piernikiem, pełne ulubionych
bakalii. W dodatku bardzo mało pracochłonne. Wystarczy zmieszać
bakalie, ubić
jajka z
cukrem, dodać
mąkę i gotowe. Szczerze mówiąc nie spodziewałam się tak dobrego efektu jednak smak przerósł moje wątpliwości. Bardzo polecam na święta.

ŹródłoSkładniki:200 g
orzechów laskowych, przepołowionych100 g
orzechów włoskich, grubo posiekanych50 g
migdałów, sparzonych i obranych ze skórki oraz grubo pokrojonych200 g
rodzynek100 g suszonych
śliwek, pokrojonych200 g
suszonych moreli, pokrojonych140 g kandyzowanych
wiśni100 g
mąki1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżeczki
mieszanki przypraw do pierników175 g brązowego ciemnego
cukru3
jajka1 łyżeczka ekstraktu z
waniliicukier puder do posypaniaPiekarnik nagrzać do 150 stopni. Formę keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia.W dużej misce wymieszać
orzechy,
migdały,
rodzynki,
suszone owoce i kandyzowane
wiśnie.
Mąkę przesiać razem z
proszkiem do pieczenia i
przyprawą piernikową, wymieszać z
brązowym cukrem a następnie z
orzechami i
bakaliami.
Jajka ubić z
wanilią, następnie delikatnie i dokładnie połączyć z suchymi składnikami. Przełożyć do przygotowanej formy, wyrównać wierzch. Piec przez 90 -105 minut, następnie studzić w formie przez 15 minut. Wyjąć z formy, ułożyć do góry dnem na kratce, zdjąć papier do pieczenia i całkowicie ostudzić. Posypać
cukrem pudrem. Kroić
ostrym nożem, najlepiej po całkowitym ostudzeniu i zastygnięciu ciasta.Smacznego:)