Wykonanie
Składniki4 porcje25 g
suszonych borowików500 g
schabu (użyłam cielęcego)2 łyżki
masła klarowanego lub
oleju1 szklanka
bulionu1 łyżeczka
suszonego estragonu2
ziela angielskie i 1
listek laurowy2 łyżki
masła1 ząbek
czosnku250 g surowej dyni, obranej i pokrojonej w kostkękilka listków
rozmarynu1 łyżeczka
mąkiPrzygotowanie
Grzyby zalać 1 szklanką zimnej
wody i odstawić na kilka godzin (lub całą noc) do namoczenia.Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
Schab obsmażyć na
maśle klarowanym, lekko rumieniąc z każdej strony. Włożyć do naczynia żaroodpornego z pokrywą, doprawić
solą i
pieprzem. Wlać gorący
bulion wymieszany z
estragonem,
zielem angielskim i
liściem laurowym. Dodać
masło, przykryć i wstawić do piekarnika na 50 minut. W trakcie
pieczenia mięso przewrócić na drugą stronę.Do naczynia z
mięsem włożyć odsączone z
wody i pokrojone
grzyby, 4 łyżki
wody z moczonych
grzybów, przepołowiony
czosnek,
dynię oraz
rozmaryn.
Dynię i
grzyby oprószyć
solą i
pieprzem. Wstawić do piekarnika bez przykrycia, temperaturę podnieść do 200 stopni i piec jeszcze przez 15 minut, aż
dynia będzie miękka. W międzyczasie
mięso polać sosem z pieczeni.Wyjąć
mięso na półmisek i odstawić (nie kroić) przez ok. 7 minut. Naczynie żaroodporne ustawić na ogniu i dodać 1 łyżeczkę
mąki rozprowadzonej uprzednio z 2 łyżkami zimnej
wody. Wymieszać i zagotować.
Mięso pokroić na plastry i obłożyć
dynią oraz sosem z
grzybów.Propozycja podaniaugotowany
ryż / kopytka /
ziemniaki