ßßß Cookit - przepis na Schab w pieczonych jabłkach

Schab w pieczonych jabłkach

nazwa

Wykonanie

Kawałki schabu z pieczonymi wcześniej jabłkami, duszoną cebulą i pieczarkami. Do tej potrawy potrzebny jest cydr, owocowy napój alkoholowy, ale można go zastąpić octem jabłkowym czy octem balsamicznym z owocami (np jabłkiem, gruszką czy figą).
Składniki:
8 kotletów schabowych
3 słodkie jabłka
3 duże pieczarki
1 cebula
1/4 szkl cydru lub octu
3 ziarna ziela angielskiego
1 listek laurowy
2 ząbki czosnku
bulion lub rosół *
1/3 łyżeczki cynamonu
1/3 łyżeczki mielonego imbiru
sól
olej
odrobina masła
Przygotowanie:
Jabłka obrać i pokroić na ósemki. Ułożyć je na folii aluminiowej (lekko posmarowanej masłem), posypać cynamonem oraz imbirem, zakryć i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 C, na 20 minut.
Osuszone kotlety obsmażyć na złoto z każdej strony. Zdjąć z patelni.
Cebulę posiekać w piórka, pieczarki pokroić na drobne kawałki. Cebulę wrzucić na patelnię po smażeniu kotletów, dusić chwilę, następnie dodać pieczarki. Kiedy grzyby puszczą sok dodać jabłka i posiekany czosnek. Doprawić solą. Wszystko zalać cydrem i przesmażyć chwilę.
W garnku do pieczenia ułożyć warstwami jabłka z cebulą i pieczarkami, oraz kotlety. Ostatnią warstwą powinny być jabłka. Zalać bulionem tak, aby przykrył całość. Włożyć ziarna ziela angielskiego i listek, przykryć pokrywką i wstawić do piekarnika. Piec w temperaturze 200 C przez godzinę.
Smacznego :)
Źródło:http://kuchniawhisper.blogspot.com/2013/05/schab-w-pieczonych-jabkach.html