ßßß
Składniki:8 kotletów schabowych3 słodkie jabłka3 duże pieczarki1 cebula1/4 szkl cydru lub octu3 ziarna ziela angielskiego1 listek laurowy2 ząbki czosnkubulion lub rosół *1/3 łyżeczki cynamonu1/3 łyżeczki mielonego imbirusólolejodrobina masłaPrzygotowanie:Jabłka obrać i pokroić na ósemki. Ułożyć je na folii aluminiowej (lekko posmarowanej masłem), posypać cynamonem oraz imbirem, zakryć i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 C, na 20 minut.Osuszone kotlety obsmażyć na złoto z każdej strony. Zdjąć z patelni.Cebulę posiekać w piórka, pieczarki pokroić na drobne kawałki. Cebulę wrzucić na patelnię po smażeniu kotletów, dusić chwilę, następnie dodać pieczarki. Kiedy grzyby puszczą sok dodać jabłka i posiekany czosnek. Doprawić solą. Wszystko zalać cydrem i przesmażyć chwilę.W garnku do pieczenia ułożyć warstwami jabłka z cebulą i pieczarkami, oraz kotlety. Ostatnią warstwą powinny być jabłka. Zalać bulionem tak, aby przykrył całość. Włożyć ziarna ziela angielskiego i listek, przykryć pokrywką i wstawić do piekarnika. Piec w temperaturze 200 C przez godzinę.Smacznego :)