Wykonanie
Kawałki
schabu z pieczonymi wcześniej
jabłkami, duszoną
cebulą i
pieczarkami. Do tej potrawy potrzebny jest cydr,
owocowy napój alkoholowy, ale można go zastąpić
octem jabłkowym czy
octem balsamicznym z
owocami (np
jabłkiem,
gruszką czy
figą).

Składniki:8 kotletów
schabowych3 słodkie
jabłka3 duże
pieczarki1
cebula1/4 szkl cydru lub
octu3 ziarna
ziela angielskiego1
listek laurowy2 ząbki
czosnkubulion lub rosół *1/3 łyżeczki
cynamonu1/3 łyżeczki mielonego
imbirusólolejodrobina
masłaPrzygotowanie:
Jabłka obrać i pokroić na ósemki. Ułożyć je na folii aluminiowej (lekko posmarowanej
masłem), posypać
cynamonem oraz
imbirem, zakryć i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 C, na 20 minut.Osuszone kotlety obsmażyć na złoto z każdej strony. Zdjąć z patelni.
Cebulę posiekać w piórka,
pieczarki pokroić na drobne kawałki.
Cebulę wrzucić na patelnię po smażeniu kotletów, dusić chwilę, następnie dodać
pieczarki. Kiedy
grzyby puszczą sok dodać
jabłka i posiekany
czosnek. Doprawić
solą. Wszystko zalać cydrem i przesmażyć chwilę.W garnku do pieczenia ułożyć warstwami
jabłka z
cebulą i
pieczarkami, oraz kotlety. Ostatnią warstwą powinny być
jabłka. Zalać
bulionem tak, aby przykrył całość. Włożyć ziarna
ziela angielskiego i listek, przykryć pokrywką i wstawić do piekarnika. Piec w temperaturze 200 C przez godzinę.Smacznego :)