Wykonanie
Składniki2 porcje1/2 szklanki surowej
kaszy jaglanej2 ząbki
czosnkuprzyprawy: 1 i 1/2 łyżeczki
kminu rzymskiego, 1 łyżeczka
kurkumy, 1 łyżeczka wędzonej
ostrej papryki2 liście
jarmużu1
cukinia1/2
cebuli4 łyżki mieszanki pestek i
orzechów (
słonecznik,
dynia,
orzeszki pinii)3 łyżki
oliwy extra vergine2 łyżki posiekanego
szczypiorku2 łyżki
soku z cytryny + 1/2 łyżeczki
miodu lub
syropu klonowegoPrzygotowanie
Kaszę jaglaną wysypać na dno średniego garnka. Podprażyć na sucho, co chwilę zamieszać, w
sumie ok. 3-4 minuty aż zacznie "pachnieć", będzie gorąca ale nie przypalona. Wówczas wlać szklankę
wody, dodać szczyptę
soli, przykryć i gotować na małym ogniu przez ok. 12 minut.Na 2 minuty przed końcem dodać do garnka pokrojone na kawałki liście
jarmużu. Zamknąć ponownie pokrywę i gotować do końca podanego czasu. Dodać połowę startego
czosnku i połowę przypraw.
Cukinię pokroić na kawałki, doprawić
solą,
pieprzem, resztą startego
czosnku i przypraw, skropić połową
oliwy, i dokładnie wszystko wymieszać. Rozgrzać patelnię (grillową lub zwykłą), wrzucić
cukinię i grillować przez ok. 7-8 minut. W połowie grillowania dodać pokrojoną w piórka
cebulę.Dodać
pestki dyni i
słonecznika, a po chwili
kaszę z
jarmużem, wymieszać i smażyć razem przez ok. 2-3 minuty. Odstawić z ognia, skropić mieszanką
soku z cytryny, reszty
oliwy i
miodu, wymieszać, wyłożyć na półmiski i posypać
szczypiorkiem.