Składniki2 porcje2 filety z tuńczyka (każdy po około 150 g)1 łyżka olejukokosowego (lub innego roślinnego)sól i pieprzsałata1 mango1/4 limonkiświeża kolendraGlazura:2 łyżeczki startego imbirusok z 3/4 limonki2 łyżki octu ryżowego2 łyżki cukru1 łyżeczka posiekanej ostrej papryczkiOpcjonalnie: ugotowany ryż lub quinoaPrzygotowanieDo rondelka włożyć wszystkie składniki glazury, dodać 3 łyżki wody, gotować przez kilka minut aż powstanie kleista i szklista glazura.Tuńczyka delikatnie doprawić solą i pieprzem, wysmarować olejem, położyć na mocno rozgrzanej patelni grillowej i grillować przez 30 sekund z każdej strony (tuńczyk ma pozostać różowy w środku). Odłożyć na talerze wyłożone sałatą i polać glazurą.Na patelnię po tuńczyku włożyć obrane i pokrojone mango, doprawić je solą i pieprzem, grillować z każdej strony aż pokryje się nieco zrumienionymi paskami (dojrzałe mango bardzo szybko będzie gotowe), odłożyć na talerze z tuńczykiem, skropić 1/4 limonki i posypać kolendrą. Można podawać z quinoa lub ryżem.WskazówkiW wersji paleo pomijamy dodatki w postaci ryżu czy quinoa a zamiast octu dajemy więcej soku z limonki.