ßßß Cookit - przepis na Pstrąg łososiowy na smażonej sałacie

Pstrąg łososiowy na smażonej sałacie

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj ryba, a jeśli ryba to dzisiaj jest piątek! Ale u nas nie zawsze tylko piątek :) uwielbiamy ryby i gdyby nie ich ceny jedlibyśmy je pewnie niemal codziennie. Tym razem pstrąg łososiowy. Lubie lidlowe czwartki, bo wtedy są łatwo dostępne ryby w rozsądnej cenie. Jeszcze nigdy nie nacięłam się na ich jakość więc kupuję. Oczywiście chciałabym i u Pana Sandacza kupować co środę, ale niestety człek pracujący nie bardzo ma możliwość tam dotrzeć :)
Pewnie zdziwiła was trochę ta smażona sałata? Podpatrzyłam ten patent ostatnio u Gordona w jakimś programie. Na patelni rozgrzewamy olej z masłem i wrzucamy ładne liście sałaty na dosłownie 30 sekund podrzucając je na patelni. Okazało się, że sałata nabrała zupełnie innego wymiaru. Na pewno będę powtarzać ten manewr.
filet z pstrąga
sól
pieprz
limonka
olej
świeży tymianek
sałata
Chyba najprostsze przygotowanie ryby z możliwych. Jest tak dobra, że niczego więcej jej nie potrzeba. Filet oczyściłam, pokroiłam na kilka kawałków, skórkę nacięłam. Posoliłam, oprószyłam pieprzem i skropiłam limonką. Chwile sobie postała i usmażyłam ją na oleju rzepakowym po 3 minutki z każdej strony zaczynając od strony ze skórką (może potrzebować ciut więcej czasu żeby się lekko przyrumienić) Rybkę podałam na sałacie wykonanej jak powyżej i posypałam świeżym tymiankiem.
Źródło:http://mamabartka.blogspot.com/2012/10/pstrag-ososiowy-na-smazonej-saacie.html