ßßß Cookit - przepis na Stek z tuńczyka w sezamie

Stek z tuńczyka w sezamie

nazwa

Wykonanie

Cześć =) Dziś Kasztanowa Kuchnia zaprasza na sezamowe steki z tuńczyka =)
Tuńczyk żołtopłetwy, najczęściej spożywany na surowo jako sushi,
świetnie nadaje się również na smażone lub grillowane steki.
Jego czerwone mięso przypomina wyglądem polędwicę wołową i podobnie jak ona jest bardzo chude oraz aksamitne w konsystencji.
Ma zwartą strukturę oraz delikatny, neutralny smak, prawie nie przypominający smaku ryb.
Prezentujemy stek z tuńczyka przygotowany na nutę azjatycką,
zaakcentowaną smakami kokosu, sezamu i świeżej kolendry =)
Potrzebne będą (na 2 porcje):
- 2 steki z tuńczyka żółtopłetwego, ok. 250-300 gram każdy
- sól, pieprz i sos sojowy do przyprawienia
- 5-6 łyżek ziaren sezamu, najlepiej mieszane czarne i jasne
- 2-3 łyżki oleju kokosowego
Sposób wykonania:
Surowe steki z tuńczyka przyprawiamy małą ilością soli i pieprzu, następnie polewamy sosem sojowym i obtaczamy ze wszystkich stron w ziarnach sezamu.
Na patelni z grubym dnem rozgrzewamy mocno olej kokosowy, na którym smażymy steki ok. 3-4 minuty z każdej strony, by mięso ryby w środku pozostało surowe i wilgotne.
Podajemy z ryżem i dowolnymi warzywami. Na zdjęciu - marchewka z groszkiem strączkowym, uduszone z dodatkiem oleju kokosowego. Na talerzu dekorujemy listkami świeżej kolendry.
Smacznego =)
Agnieszka
Źródło:http://kasztanowakuchnia.blogspot.com/2014/03/stek-z-tunczyka.html