Wykonanie
Cześć =) Dziś Kasztanowa Kuchnia zaprasza na
sezamowe steki z
tuńczyka =)
Tuńczyk żołtopłetwy, najczęściej spożywany na surowo jako sushi,świetnie nadaje się również na smażone lub grillowane
steki.Jego czerwone
mięso przypomina wyglądem
polędwicę wołową i podobnie jak ona jest bardzo chude oraz aksamitne w konsystencji.Ma zwartą strukturę oraz delikatny, neutralny smak, prawie nie przypominający smaku ryb.Prezentujemy
stek z
tuńczyka przygotowany na nutę azjatycką,zaakcentowaną
smakami kokosu,
sezamu i świeżej
kolendry =)

Potrzebne będą (na 2 porcje):- 2
steki z
tuńczyka żółtopłetwego, ok. 250-300 gram każdy-
sól,
pieprz i
sos sojowy do przyprawienia- 5-6 łyżek ziaren
sezamu, najlepiej mieszane czarne i jasne- 2-3 łyżki
oleju kokosowegoSposób wykonania:

Surowe
steki z
tuńczyka przyprawiamy małą ilością
soli i
pieprzu, następnie polewamy
sosem sojowym i obtaczamy ze wszystkich stron w ziarnach
sezamu.

Na patelni z grubym dnem rozgrzewamy mocno
olej kokosowy, na którym smażymy
steki ok. 3-4 minuty z każdej strony, by
mięso ryby w środku pozostało surowe i wilgotne.

Podajemy z
ryżem i dowolnymi warzywami. Na zdjęciu -
marchewka z
groszkiem strączkowym, uduszone z dodatkiem
oleju kokosowego. Na talerzu dekorujemy listkami świeżej
kolendry.

Smacznego =)Agnieszka