ßßß Cookit - przepis na Tuńczyk !

Tuńczyk !

nazwa

Wykonanie

No to dzisiaj wstawię coś poza projektem Basia Ritz & Damian :)
Jest to tuńczyk ! Najlepsza ryba jaką kiedykolwiek jadłem. Nie koniecznie przepadam za rybą, ale to mięso smakuje specyficznie- ani jak ryba, ani jak wołowina czy inny typ mięsa. Jest genialne.
Mi najbardziej smakuje w stopniu wysmażenia "blue"- czyli tak przygotowany, aby był bardzo krwisty i lekko zimny w środku.
Dlatego bardzo ważne jest aby tuńczyk był baaaaaardzo świeży :)
W najbliższej przyszłości muszę zrobić takiego tuńczyka w sezamie :)
Potrzebujemy :
- 1 stek z tuńczyka
- pasta Wasabi
- sos sojowy
olej do smażenia
1. Tuńczyka myjemy dokładnie i osuszamy papierowym ręcznikiem
2. Nacieramy go pastą Wasabi- w zalezności od upodobań. Jest to ostra pasta więc- jak kto lubi !:)
3. Oblewamy obficie sosem sojowym.
4. Smażymy na rozgrzanym oleju przez około 1 minutę z każdej strony- tutaj ważna jest grubość steku- im grubszy tym musimy wydłużyć czas smażenia.
No i gotowe! Do tego wszystkiego genialnym sosem będzie połączenie majonezu i Wasabi !!!!
Źródło:http://smakiwsieci.blogspot.com/2014/02/tunczyk.html