Wykonanie
Korzystając z chwilowej przerwy (wczorajszej) w rozgrywkach
EURO 2012 smak z dalekiej Azji :)Przy okazji, że dziś jest czwartek to dodaję ten przepis do ekspresowych obiadów
Składniki (dla 4 osób):4
udka z kurczaka,sok z 2
limonek,1
papryczka chili,4 łyżki
oleju z pestek
winogron,1 łyżka
cukru trzcinowego,1 łyżka
miodu,2 łyżki tartego
imbiru,
sól,
pieprz,
kolendra.Jak to zrobić?Umyte i osuszone udka marynujemy w soku z
limonek wymieszanym z drobno posiekaną
papryczką chili,
olejem,
cukrem,
miodem,
imbirem,
solą,
pieprzem i połową pokrojonej
kolendry.
Mięso odkładamy na około 2 h do lodówki (jeśli nie mamy czasu do od razu pieczemy), a następnie układamy na blasze przykrytej papierem do pieczenia.
Wkładamy na około 40-45 minut do piekarnika nagrzanego do 150 stopni, aż udka będą złociste i chrupiące.
Upieczone udka posypujemy pozostałą
kolendrą. Podajemy z
ryżem.Smacznego!Przepis z:http://www.tomekwozniak.com/pl/ugotuj-cos/przepisy/miesa/chrupiacy-kurczak-tajski.html