Wykonanie
Korzystając z chwilowej przerwy (wczorajszej) w rozgrywkach
EURO 2012 smak z dalekiej Azji :)
Przy okazji, że dziś jest czwartek to dodaję ten przepis do ekspresowych obiadów


Składniki (dla 4 osób):
4
udka z kurczaka,
sok z 2
limonek,
1
papryczka chili,
4 łyżki
oleju z pestek
winogron,
1 łyżka
cukru trzcinowego,
1 łyżka
miodu,
2 łyżki tartego
imbiru,
sól,
pieprz,
kolendra.
Jak to zrobić?
Umyte i osuszone udka marynujemy w soku z
limonek wymieszanym z drobno posiekaną
papryczką chili,
olejem,
cukrem,
miodem,
imbirem,
solą,
pieprzem i połową pokrojonej
kolendry.
Mięso odkładamy na około 2 h do lodówki (jeśli nie mamy czasu do od razu pieczemy), a następnie układamy na blasze przykrytej papierem do pieczenia.

Wkładamy na około 40-45 minut do piekarnika nagrzanego do 150 stopni, aż udka będą złociste i chrupiące.

Upieczone udka posypujemy pozostałą
kolendrą. Podajemy z
ryżem.
Smacznego!
Przepis z:
http://www.tomekwozniak.com/pl/ugotuj-cos/przepisy/miesa/chrupiacy-kurczak-tajski.html