ßßß Cookit - przepis na TAJSKI KURCZAK

TAJSKI KURCZAK

nazwa

Wykonanie

Korzystając z chwilowej przerwy (wczorajszej) w rozgrywkach EURO 2012 smak z dalekiej Azji :)
Przy okazji, że dziś jest czwartek to dodaję ten przepis do ekspresowych obiadów
Składniki (dla 4 osób):
4 udka z kurczaka,
sok z 2 limonek,
1 papryczka chili,
4 łyżki oleju z pestek winogron,
1 łyżka cukru trzcinowego,
1 łyżka miodu,
2 łyżki tartego imbiru,
sól,
pieprz,
kolendra.
Jak to zrobić?
Umyte i osuszone udka marynujemy w soku z limonek wymieszanym z drobno posiekaną papryczką chili, olejem, cukrem, miodem, imbirem, solą, pieprzem i połową pokrojonej kolendry.
Mięso odkładamy na około 2 h do lodówki (jeśli nie mamy czasu do od razu pieczemy), a następnie układamy na blasze przykrytej papierem do pieczenia.
Wkładamy na około 40-45 minut do piekarnika nagrzanego do 150 stopni, aż udka będą złociste i chrupiące.
Upieczone udka posypujemy pozostałą kolendrą. Podajemy z ryżem.
Smacznego!
Przepis z:
http://www.tomekwozniak.com/pl/ugotuj-cos/przepisy/miesa/chrupiacy-kurczak-tajski.html
Źródło:http://bosko-bo-wlosko.blogspot.com/2012/06/tajski-kurczak.html