Wykonanie
Pierś
kaczki w
sosie teriyaki z
imbirem,
limonką i
chilliTeriyaki to japońska technika przyrządzania
mięsa i ryb polegająca na marynowaniu go w specjalnym sosie. Teru oznacza błyszczeć i to właśnie wskazówka co do smaku potrawy.
Sos teriyaki składa się głównie z
sosu sojowego i
cukru lub
miodu, który karmelizując się na potrawie powoduje owo błyszczenie. Dzisiejsza
kaczka w
sosie teriyaki jest oczywiście słodka, ale i kwaśna dzięki
limonce oraz pikantna za sprawą
imbiru i
chilli.
Mięso dzięki marynacie jest kruchutkie i rozpływa się w ustach. Świetnie komponuje się ze
stri-fry z
papryką,
cukinią,
marchewką,
imbirem i liczi. Podałam wczoraj gościom taki zestaw na kolację i byli zachwyceni, więc i Wam polecam!
Na porcję dla 4 osób przygotuj:4 piersi
kaczki1 dużą łyżkę startego świeżego
imbiru1
limonkę1 szklankę
sosu teriyaki1/4 szklanki słodkiego sosu
chilli1 dużą łyżkę
miodu4 duże łyżki
oleju o delikatnym smaku (ja użyłam z pestek
winogron)sół i
pieprzKaczkę umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Oddziel skórę od
mięsa.
Mięso potnij na 4 mm plasterki i włóż do miski, dodaj
sos teriyaki. Odstaw
mięso do lodówki na min. 1 godzinę.Rozgrzej mocno wok lub głęboką patelnię, dodaj
olej i wrzuć 1/3
mięsa i sosu, obsmaż szybko
mięso i odłóż na bok do miski. Tak samo usmaż pozostałe dwie porcje. Wrzuć całe
mięso i sos z powrotem na woka/patelnię. Następnie dodaj
imbir, startą skórkę z 1/2
limonki, słodki sos
chilli i
miód.Dokładnie wymieszaj. Spróbuj, jeśli jest taka potrzeba dodaj
soli i
pieprzu.
Mięso dobrze jest od razu podać, ale jeśli nie masz takiej możliwości, jest równie dobre odgrzewane.
Kaczka teriyaki świetnie smakuje z wspominanym wcześniej stir-fry, ale możesz ją podać z jaśminowym
ryżem. Smacznego!