Wykonanie
Składniki16 muszli
makaronowychNadzienie:1 mała pojedyncza
pierś kurczaka (około 150 g)
sól,
pieprz, 1 łyżeczka
suszonego estragonu, 1/2 łyżeczki
oregano, szczypta
ostrej papryki lub
płatków chili1/2
cebuli1
bakłażan1 łyżka posiekanej
natki pietruszki + 1 łyżka do posypania100 g
sera koziego (pleśniowego) lub gorgonzoli
oliwa extra vergineSos pomidorowy:1
pomidor300 g passaty (
przecieru pomidorowego) lub dodatkowo 2 świeże
pomidorysól i
pieprz1/2 ząbka
czosnku1 łyżeczka
suszonego oreganoPrzygotowanieZagotować
wodę w dużym garnku, posolić, wrzucić muszle i ugotować al dente (około 10-12 minut). Odcedzić.Rozgrzać dużą patelnię, wlać 2 łyżki
oliwy, dodać pokrojoną w kosteczkę
pierś kurczaka, smażyć przez około 2 minuty co chwilę mieszając. Dodać pokrojonego w kosteczkę
bakłażana, doprawić
solą,
pieprzem,
estragonem,
oregano i
ostrą papryką. Smażyć przez około 2 minuty, następnie dodać pokrojoną w kosteczkę
cebulę i smażyć jeszcze przez około 2 minuty lub do czasu aż
bakłażan będzie miękki. Pod koniec dodać 1 łyżkę
natki pietruszki. Odstawić z ognia, dodać pokrojony
ser kozi i wymieszać.Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Muszle napełniać farszem i ułożyć w naczyniu na
sosie pomidorowym. Wstawić do piekarnika i piec przez około 15-18 minut. Posypać
natką i podawać.
Sos pomidorowy:Do rondelka wlać przecier, dodać obranego i pokrojonego w kosteczkę
pomidora, doprawić
solą,
pieprzem, dodać starty
czosnek i
suszone oregano. Gotować pod przykryciem przez kilka minut, na koniec zmiksować. Jeśli używamy tylko świeżych
pomidorów, możemy trochę dłużej je pogotować.WskazówkiDo tego dania można wykorzystać gotowego, pieczonego lub grillowanego
bakłażana.