Wykonanie
Składniki16 muszli
makaronowychNadzienie:1 mała pojedyncza
pierś kurczaka (ok. 150 g)
sól,
pieprz, 1 łyżeczka suszonego
tymianku1/2
cebuli1
cukinia150 g
kurek1 łyżka posiekanej
natki pietruszki + 1 łyżka do posypania100 g tartej żółtej
mozzarelli lub
cheddaraoliwa extra vergineSos pomidorowy:1
pomidor300 g passaty (
przecieru pomidorowego) lub dodatkowo 2 świeże
pomidorysól i
pieprz1/2 ząbka
czosnku1 łyżeczka
suszonego oreganoPrzygotowanieZagotować
wodę w dużym garnku, posolić, wrzucić muszle i ugotować al dente (około 10-12 minut). Odcedzić.Rozgrzać dużą patelnię, wlać 2 łyżki
oliwy, dodać pokrojoną w kosteczkę
pierś kurczaka, smażyć przez około 2 minuty co chwilę mieszając. Doprawić
solą,
pieprzem i
tymiankiem.Dodać drobno pokrojoną
cebulę, pokrojoną w kosteczkę
cukinię oraz
kurki (opłukane, osuszone i pokrojone). Smażyć przez około 3 minuty. Pod koniec dodać 1 łyżkę
natki pietruszki i doprawić w razie potrzeby
solą. Odstawić z ognia, dodać połowę
sera, wymieszać.Muszle napełniać farszem i ułożyć w naczyniu na
sosie pomidorowym (przepis poniżej). Posypać resztą
sera, wstawić do piekarnika i piec przez około 15-18 minut. Posypać
natką i podawać.
Sos pomidorowy:Do rondelka wlać przecier, dodać obranego i pokrojonego w kosteczkę
pomidora, doprawić
solą,
pieprzem, dodać starty
czosnek i
suszone oregano. Gotować pod przykryciem przez kilka minut, na koniec zmiksować. Jeśli używamy tylko świeżych
pomidorów, możemy trochę dłużej je pogotować.