Wykonanie
Składniki2 porcje80 g czarnego
makaronu (można też użyć zwykłego)2
pomidory malinowemiseczka
kurek2 ząbki
czosnkuok. 5 łyżek pokrojonej w kosteczkę
cebuli2 łyżki
masła2 łyżki
oliwy extra vergine1 łyżka posiekanej
natki pietruszkisól i świeżo zmielony
pieprzPrzygotowanie
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, zachować kilka łyżek
wody po ugotowaniu
makaronu. W wodzie z
makaronem sparzyć
pomidora, obrać ze skórki i pokroić w kosteczkę pozbywając się szypułek.
Kurki umyć, osuszyć.
Czosnek zetrzeć na małych oczkach tarki, włożyć na patelnię razem z 1 łyżką
masła, 1 łyżką
oliwy oraz
cebulą. Chwilę podsmażyć, zeszklić
cebulę, dodać pozostałą łyżkę
masła i
oliwy oraz
kurki (nie solić) i smażyć przez około 2-3 minuty. Pod koniec dodać
natkę pietruszki.Następnie dodać
pomidory i smażyć przez 1-2 minuty, teraz doprawić wszystko
solą i
pieprzem. Dodać
makaron oraz 2-3 łyżki
wody z
makaronu, wymieszać, podgrzać.