Wykonanie
Składniki1
bakłażansól i
pieprz1 ząbek
czosnku1 łyżeczka
suszonego oreganoopcjonalnie: kawałeczek posiekanej
ostrej papryczki lub 1/2 łyżeczki
płatków chili2 łyżki
oliwy extra verginePrzygotowanie
Bakłażana pokroić na grube plastry ok. 1 cm grubości, doprawić z dwóch stron
solą,
pieprzem, natrzeć startym
czosnkiem, posypać
oregano i opcjonalnie
papryczką chili. Posmarować
oliwą i ułożyć na blaszce do pieczenia.Nagrzać piekarnik z funkcją grilla na średnią moc. Wstawić blaszkę do piekarnika na górną półkę i zapiekać przez 6-7 minut aż
bakłażan lekko zbrązowieje. Przewrócić na drugą stronę i powtórzyć grillowanie (również 6-7 minut). Jeśli nie mamy funkcji grilla w piekarniku ustawiamy 200 stopni C i pieczemy na górnej półce piekarnika po ok. 6-7 minut z każdej strony.