Wykonanie
SkładnikiMasa makowa:425 g (1/2 dużej puszki) gotowej masy makowej1/2 szklanki
wiórków kokosowych1/2 szklanki zmielonych
płatków migdałów lub obranych
migdałów2
jajka100 g gorzkiej lub
deserowej czekolady, roztopionejMasa serowa:1/2 kg
twarogu sernikowego2 łyżki
mąki ziemniaczanej1/2 puszki (266 g) słodzonego
mleka skondensowanego2
jajka1
biała czekolada, roztopiona
Syrop kawowy:50 g
cukru50 ml
wody1 i 1/2 łyżki
kawy rozpuszczalnejoraz:opcjonalnie - 4 pełne łyżki kwaśnego
dżemu np.
porzeczkowego czy
wiśniowego lub kwaśnej
marmoladyfrużelina wiśniowaPrzygotowaniePiekarnik nagrzać do 175 stopni C. Dno tortownicy o średnicy około 21 - 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz.Masa makowa: Do miski włożyć masę
makową, dodać
wiórki kokosowe, mielone
migdały,
jajka i roztopioną
czekoladę. Wszystkie składniki wymieszać dokładnie łyżką, masę podzielić na pół.Wyłożyć połowę masy na dnie tortownicy, wyrównać powierzchnię i wstawić do piekarnika, piec przez 13 minut. W międzyczasie przygotować masę
serową.Masa serowa: Do miski włożyć
ser, dodać
mąką ziemniaczaną,
mleko skondensowane,
jajka, roztopioną
białą czekoladę, wymieszać łyżką na gładką masę. Rozdzielić do dwóch miseczek.Wyjąć podpieczony spód makowy i rozsmarować połowę
dżemu (nie musi być dokładnie). Wyłożyć połowę masy serowej, rozprowadzić równo na powierzchni i wstawić z powrotem do piekarnika na 13 minut (po tym czasie masa serowa powinna być zastygnięta). Wyjąć z piekarnika i wyłożyć drugą porcję masy makowej (może być gęsta, ale powoli da się rozsmarować na warstwie
sera). Piec przez kolejne 13 minut. Znów rozsmarować
dżem, wylać resztę masy serowej i piec przez 13 minut . Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Wstawić do lodówki do zastygnięcia masy.
Syrop kawowy: w rondelku zagotować
wodę z
cukrem. Gotować przez 5 minut, następnie dodać
kawę i gotować jeszcze przez około 5 minut lub do czasu aż
syrop zgęstnieje. Gęstym
syropem (po ostudzeniu) polać ciasto. Podawać z
wiśnią w
syropie.WskazówkiMożna użyć
kawy "sypanej" zmielonej, ale
syrop najlepiej przecedzić przez sitko.Zamiast
wody i
kawy rozpuszczalnej można użyć
espresso (1 mocne
espresso, ok. 50-60 ml). Dodajemy
cukier i gotujemy do uzyskania gęstego
syropu.
Syrop gęstnieje jeszcze trochę po jego wystudzeniu.Zamiast
syropu kawowego torcik można posypać gorzkim
kakao lub zrobić
polewę czekoladową z połowy tego przepisu .

